Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прожитковий мінімум по-новому: зареєстровано проект Закону

Реклама

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 5045, яким пропонується змінити методологію формування прожиткового мінімуму та упорядкувати розрахункові величини для визначення надбавок, підвищень та інших виплат, які залежать від прожиткового мінімуму.

Пропонується з 1 січня 2022 року:

1. Змінити метод розрахунку прожиткового мінімуму, визначаючи продовольчу складову відповідно до фізіологічної потреби організму людини. У структурі прожиткового мінімуму питома вага вартості наборів продуктів харчування та непродовольчих товарів становитиме - 50/50 %.

Прожитковий мінімум будуть застосовувати для:

  • загальної оцінки рівня життя в Україні;

  • встановлення розмірів мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії за віком, визначеної відповідно до закону, державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям та інших видів соціальної допомоги, які є основним джерелом доходів;

  • формування Державного бюджету України та місцевих бюджетів.

Прожитковий мінімум встановлюється Кабінетом Міністрів України та щороку затверджується Верховною Радою України.

Крім того, Мінсоцполітики буде щомісяця моніторити фактичний розмір прожиткового мінімуму та оприлюднювати його на офіційному веб-сайті.

2. Буде змінено розрахункову величину прожиткового мінімуму до виплат, які є неосновними доходами громадян, таких як підвищення, доплати та надбавки, на базову величину для соціальних виплат на дітей та базову величину для соціальних виплат населенню, які передбачається переглядати двічі на рік;

3. Для розрахунку штрафних санкцій та адміністративних стягнень використовувати базову величину для грошових платежів і стягнень, а для розрахунку розмірів плати за надання адміністративних послуг (адміністративного збору) - базову величину для адміністративних зборів.

Щороку починаючи з 2022 року Верховною Радою України в законі про Державний бюджет України на відповідний рік затверджуються:

  • базові величини для соціальних виплат, для грошових платежів і стягнень;

  • базова величина для адміністративних зборів;

  • розміри плати за надання адміністративних послуг (адміністративного збору), які розраховуються із застосуванням базової величини для адміністративних зборів.

Із 1 січня 2022 року базова величина для грошових платежів і стягнень та адміністративного збору встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму, визначеного законом для працездатних осіб станом на 1 грудня 2021 року.

Читайте також: Мінімальна зарплата та прожитковий мінімум 2021: як зміняться податки та штрафи для підприємців

Репутація співробітників та партнерів - це репутація вашого бізнесу. Оновлений CONTR AGENT надасть дані з державних реєстрів щодо громадян України. Дізнавайтеся про борги, корупційні схеми, відкриті виконавчі провадження, санкції, перебування особи у розшуку. Тільки у лютому замовте CONTR AGENT за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини