Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нардепи пропонують встановити, що є електронними доказами

Реклама

12 лютого у Верховній Раді зареєстровано проект Закону № 5060 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо використання електронних доказів.

З текстами законопроектів зручно ознайомитися в відповідному модулі ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити тестовий доступ можна тут.

Положеннями проекту Закону пропонується доповнити статтю 251 Кодексу про адміністративні правопорушення визначенням електронних доказів як інформації в електронній (цифровій) формі, яка містить певні дані, а також врегулювати питання дослідження, вилучення та використання такої інформації у справах про адміністративні правопорушення.

Положеннями проекту Закону передбачається форма зберігання таких електронних доказів.

Так, відповідно до проекту електронними доказами є інформація в електронній (цифровій) формі, що містить дані про обставини, що мають значення для справи, зокрема, електронні документи (текстові документи, графічні зображення, плани, фотографії, відео- та звукозаписи тощо), веб-сайти (сторінки), текстові, мультимедійні та голосові повідомлення, метадані, бази даних та інші дані в електронній формі. Такі дані можуть зберігатися, зокрема на портативних пристроях (картах пам'яті, мобільних телефонах тощо), серверах, системах резервного копіювання, інших місцях збереження даних в електронній формі (в тому числі в мережі Інтернет).

У пояснювальній записці зазначено, що стала судова практика свідчить про те що місцеві суди, розглядаючи справи про адміністративні правопорушення, під час дослідження доказів нерідко окрім речових доказів та інших документів вивчають електронні докази, що відображається у відповідній мотивувальній частині судових рішень.

Натомість Кодексом про адміністративні правопорушення не передбачено такий вид доказів як електронна інформація та документи, що викликає колізії та неузгодженості в правозастосуванні.

Спрогнозуйте результат рішення суду з Verdictum PRO. ЛІГА:ЗАКОН презентує для вас першу систему аналізу судових рішень із функціоналом передбачення вірогідності перемоги у суді у всіх трьох інстанціях за допомогою штучного інтелекту. Функціонал прогнозування на підставі аналізу тексту позовної заяви створено для попередньої оцінки ризиків та економії часу адвоката під час підготовки до судових засідань. Сьогодні Verdictum PRO аналізує понад 80 млн документів. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини