Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Нацбанку озвучили плани на найближчі роки

Реклама

Про найближчі регуляторні плани Національного банку та поточну ситуацію у фінсекторі Голова Нацбанку Кирило Шевченко говорив із керівниками банків-членів Форуму Провідних Міжнародних Фінансових Установ (FLIFI).

Декілька фактів про поточну ситуацію у фінсекторі:

- банки із запасом міцності проходять коронакризу та належним чином виконують свої функції. Банківський сектор - прибутковий, високоліквідний та капіталізований;

- відсоткові ставки вперше в історії України увійшли у діапазон однознакових значень у першому півріччі 2020 року, сьогодні вони залишаються на історично найнижчому рівні;

- кредитна активність банків помітно пожвавилася у другому півріччі. Ми бачимо відновлення попиту на кредити з боку бізнесу та населення. Так само спостерігається зростання апетиту банків до нового кредитування. Чисті гривневі кредити бізнесу зросли у другому півріччі на 7.3%, а населенню - на 7.5%.

- відновлення масштабного іпотечного кредитування за доступними ставками - один з пріоритетів Національного банку. Минулого року іпотечне кредитування зросло на 11,5%. Поки зростання його відбувається з дуже низької бази: відношення портфеля іпотеки до ВВП вкрай мале - близько 0,7%.

Голова Нацбанку також розповів про найближчі регуляторні плани центробанку:

1. З 1 квітня 2021 року - запровадження коефіцієнта чистого стабільного фінансування (NSFR) на рівні 80% з поступовим його збільшенням на 10 в. п. щопівроку та доведенням до 100%.

2. У першому півріччі 2021 року будуть визначені нові строки активації буфера консервації капіталу та буфера системної важливості. Запровадження буферів капіталу було тимчасово зупинене в березні 2020 року через розгортання коронакризи.

3. З 1 липня 2021 року будуть підвищені ваги ризику для незабезпечених споживчих кредитів до 150% проти поточних 100%.

4. У 2021 році усі банки пройдуть щорічну оцінку стійкості. 30 банків додатково пройдуть стрес-тестування. Оцінка стійкості дасть змогу з'ясувати, чи коректно банки відображають стан кредитного портфеля, формують резерви та чи можуть протистояти можливим несприятливим явищам у майбутньому.

5. У 2021 році банки почнуть оцінювати достатність внутрішнього капіталу та внутрішньої ліквідності (ICAAP/ILAAP) у тестовому режимі.

6. Із 1 січня 2022 року - запровадження мінімальних вимог до покриття капіталом операційного та ринкового ризиків, якому передуватиме тестовий період розрахунків.

Звертайтися лише до тих фінустанов та банків, які мають надійну репутацію. Перевірити небанківську фінустанову або банк ви можете за допомогою сервісу CONTR AGENT. Сервіс дає змогу дізнатися актуальну та достовірну інформацію з державних реєстрів та відкритих джерел

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини