Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виконавча служба може арештувати кошти на зарплатній картці

Реклама

Після зарахування коштів на рахунок отримувача вони є його власністю. Так, вони втрачають свій цільовий статус (пенсії, соціальних виплат тощо) та набувають статусу вкладу.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 3 лютого 2021 року у справі № 756/1927/16-ц.

Усі інструменти для адвоката - у рішенні LIGA360:АДВОКАТ НААУ. Слідкуйте за подіями НААУ, відвідуйте навчальні програми ВША, отримуйте залікові бали в рамках підвищення кваліфікації та доступ до повної бази законодавства, судових рішень, експертної аналітики. Користуйтеся LIGA360:АДВОКАТ НААУ безкоштовно до 15 березня

Обставини справи

Заявник звернувся до суду із скаргою на дії приватного виконавця та просив суд скасувати постанову приватного виконавця у частині накладення арешту на грошові кошти, а саме заробітну плату.

Зазначає, що у зв'язку з накладенням приватним виконавцем арешту на його грошові кошти, що містяться на рахунку для отримання заробітної плати, він не може отримати заробітну плату, що поставило його у скрутне матеріальне становище, так як відсутні кошти на придбання продуктів харчування, необхідних ліків, на оплату комунальних послуг, вважає, що взагалі залишився без засобів до існування та необхідного лікування.

Також читайте: ВС встановив, чи може виконавець накласти арешт на орендоване майно

Позиція ВС

Колегія суддів вважає, що суди попередніх інстанцій, задовольняючи вимоги заявника, не врахували, що зазначений рахунок не є рахунком із спеціальним режимом використання, кошти, які знаходяться на рахунку стали його власністю та набули статусу вкладу, у зв'язку з чим дійшли помилкового висновку про наявність підстав для скасування постанови приватного виконавця про накладення арешту на кошти боржника.

Зняття арешту здійснюється виконавцем відповідно до частини четвертої статті 59 Закону № 1404-VIII на підставі поданих боржником документів, підтверджуючих, що на кошти, які знаходяться на рахунку, заборонено звертати стягнення згідно із цим Законом, а також у випадку, передбаченому пунктом 10 частини першої статті 34 цього Закону. Також арешт може бути знятий судом у порядку оскарження відмови виконавця зняти арешт з коштів, призначених для виплати заробітної плати.

Таких же висновків щодо застосування норм права у подібних правовідносинах дійшла Велика Палата Верховного Суду у постанові від 19 травня 2020 року у справі № 905/361/19.

Статтею 24 Закону "Про оплату праці" передбачено, що виплата заробітної плати здійснюється за місцем роботи. За особистою письмовою згодою працівника виплата заробітної плати може здійснюватися через установи банків, поштовими переказами на вказаний ними рахунок (адресу) з обов'язковою оплатою цих послуг за рахунок роботодавця.

Отже, арешт на рахунок боржника не унеможливлює отримання заробітної плати ним, за його бажанням, готівкою через касу роботодавця або поштовими переказами на вказаний ним рахунок (адресу), а тому висновок судів про те, що накладення арешту на грошові кошти боржника порушує його право на отримання заробітної плати є необґрунтованим.

Перевірте потенційних партнерів та співробітників ще до першої зустрічі. В оновленому сервісі CONTR AGENT є дані з реєстрів про всіх громадян України. Дізнавайтеся, чи перебуває особа у реєстрі боржників, виконавчих проваджень, або переховується від органів влади. Замовляйте CONTR AGENT за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини