Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи є відсутність договору на обслуговування підставою для відключення від газопостачання

Реклама

Факт відсутності укладеного договору на технічне обслуговування систем газопостачання не є безумовною підставою для відключення добросовісного споживача послуг від газопостачання, оскільки невідновлення газопостачання не може вважатися пропорційним втручанням у право особи на отримання ЖКП.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 4 листопада 2020 року у справі № 552/3332/19.

Цифрове рішення LIGA360:Адвокат НААУ стає доступнішим. Члени НААУ, які сплатили щорічні внески, отримують продукт за акційною ціною. Дізнайтесь більше про переваги за посиланням.

Обставини справи

Посилаючись на те, що відсутність газопостачання порушує право споживача на безперервне отримання ним та його дружиною житлово-комунальних послуг (газопостачання), позивач просив зобов'язати ПАТ "Полтавагаз" здійснити дії по відновленню газопостачання до квартири.

Позиція ВС

Колегія суддів звертає увагу, що сам факт відсутності укладеного договору на технічне обслуговування систем газопостачання не є безумовною підставою для відключення добросовісного споживача послуг від газопостачання, оскільки невідновлення газопостачання не може вважатися пропорційним втручанням у право особи на отримання житлово-комунальних послуг.

Укладаючи договір на підставі заяви-приєднання до умов договору постачання природного газу побутовим споживачам, укладеної між ПАТ "Полтавагаз" та дружиною позивача, добросовісно виконуючи його умови, позивач мав правомірне очікування на безперервне постачання та розподіл природного газу.

У Резолюції Генеральної Асамблеї ООН "Керівні принципи для захисту інтересів споживачів" від 9 квітня 1985 року № 39/248 наголошено, що визнаючи, що споживачі нерідко перебувають у нерівному становищі з точки зору економічних умов, рівня освіти та купівельної спроможності, принципи захисту інтересів споживачів мають, зокрема, за мету сприяти країнам у боротьбі зі шкідливою діловою практикою усіх підприємств на національному та міжнародному рівнях, яка негативно позначається на споживачах.

Будучи монополістами у сфері надання послуг із газопостачання постачальники не повинні зловживати своїми правами, відключення споживача від газопостачання можливе лише при наявності законних підстав.

Колегія суддів зазначає, що газопостачання використовується споживачем із метою задоволення власних побутових потреб у газі, а тому безпідставне припинення газопостачання споживачу або відмова у відновленні газопостачання вказує на суттєве порушення та обмеження його побутових потреб, та вимагає від нього додаткових зусиль для організації свого життя, особливо з урахуванням того, що позивач є особою з другою групою інвалідності.

Не встигаєте за змінами законодавства? Автоматичні сповіщення є в LIGA360:Підприємець. Не пропустіть важливі нововведення.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини