Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС висловився відносно ступеню деталізації опису госпоперації в документах

Реклама

Відсутність інформації про держзнаки на залученому автотранспорті, докази в`їзду та виїзду техніки на територію підприємства (журнал реєстрації на пункті охорони), задіяні трудові та матеріальні ресурси не можуть слугувати підставою для висновків про нереальність господарських операцій, адже обов`язковість зазначення даної інформації в первинних документах не передбачено чинним законодавством.

Відповідне положення міститься у постанові КАС ВС від 15 квітня 2021 року у справі № 520/12379/19.

Які цифрові рішення допоможуть у роботі адвоката? LIGA360:Адвокат НААУ - це робочий онлайн-простір, що надає доступ до кабінету адвоката НААУ, навчальних продуктів ВША та інформаційних продуктів ЛІГА:ЗАКОН. Замовте систему прямо зараз.

Обставини справи

Товариство з обмеженою відповідальністю звернулося до суду з адміністративним позовом до ДПС, в якому просило визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення-рішення.

Суд першої інстанції відмовив у задоволенні позову, однак, це рішення скасував апеляційний суд.

Позиція ВС

ВС касаційну скаргу ДПС залишив без задоволення, з огляду на таке.

Колегія суддів зазначає, що суд апеляційної інстанції, дослідивши надані до матеріалів справи копію договору на перевезення вантажів та вантажно-розвантажувальні роботи, копію додаткової угоди, копії актів надання послуг з додатками "Графік роботи будівельної та вантажної техніки", дійшов обгрунтованого висновку про те, що зі змісту цих документів можливо достовірно встановити які саме послуги надавались позивачеві контрагентом (послуги екскаватора-навантажувача, самосвал, бульдозер тощо), за допомогою якої саме техніки та протягом якого часу, крім того в документах міститься інформація про вартість наданих послуг.

Водночас, колегія суддів наголошує, що зазначені контролюючим органом в акті перевірки доводи про відсутність інформації про держзнаки на залученому автотранспорті, докази в'їзду та виїзду техніки на територію підприємства (журнал реєстрації на пункті охорони), задіяні трудові та матеріальні ресурси не можуть слугувати підставою для висновків про нереальність господарських операцій, адже обов'язковість зазначення даної інформації в первинних документах не передбачено чинним законодавстом.

Викладене правозастосування узгоджується з висновками, викладеними у рішеннях Верховного Суду (постанови від 12.02.2020 по справі № 813/3577/13-а/, від 20 березня 2020 року у справі № 560/3956/18; від 15 квітня 2020 року по справі № 240/5420/18; від 02 липня 2020 року по справі № 560/711/19), у яких неодноразово зазначалось, що ступінь деталізації опису господарської операції у первинному документі законодавством не встановлена. Не заповнення у первинних облікових документах окремих позицій, які не впливають на зміст господарської операції, відсутність максимальної деталізації виду виконаних послуг, а так само відтворення в актах виконаних робіт (наданих послуг) такого ж самого переліку послуг, що й зазначені в специфікаціях, не перешкоджає прийняттю цих документів до обліку та не є свідченням відсутності виконаних господарських операцій. Умовою документального підтвердження операції є можливість на підставі наявних документів зробити висновок про те, що витрати фактично понесені.

Спрогнозуйте результат рішення суду з Verdictum PRO. ЛІГА:ЗАКОН презентує для вас першу систему аналізу судових рішень із функціоналом передбачення вірогідності перемоги у суді у всіх трьох інстанціях за допомогою штучного інтелекту. Функціонал прогнозування на підставі аналізу тексту позовної заяви створено для попередньої оцінки ризиків та економії часу адвоката під час підготовки до судових засідань. Сьогодні Verdictum PRO аналізує понад 80 млн документів. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини