Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

РАУ ухвалила рекомендації для роботи адвоката під час карантину

Реклама

2 квітня 2021 року Рада адвокатів України прийняла рішення № 35 "Про захист професійних та соціальних прав адвокатів в умовах карантину".

Так, прийнято наступні рекомендації щодо захисту професійних та соціальних прав адвокатів в умовах карантину.

1. Неухильно дотримуватися приписів актів Кабінету Міністрів України, органів місцевого самоврядування щодо запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2; Уніфікованих рекомендацій для судів щодо безпечної роботи в умовах карантину, затверджених рішенням Вищої ради правосуддя від 01 квітня 2021 року N 763/0/15-21, постійно здійснюючи моніторинг законодавства з зазначених питань. Виходити у своїх діях з того, що епідемії віднесено законодавством до обставин непереборної сили та є поважною причиною неприбуття особи на виклик.

Цифрове рішення LIGA360:Адвокат НААУ стає доступнішим. Члени НААУ, які сплатили щорічні внески, отримують продукт за акційною ціною. Дізнавайтесь більше про переваги за посиланням.

2. У разі виявлення відсутності безпечних умов адвокатської діяльності (зокрема, недотримання кількості присутніх осіб на встановлену норму кв. м у приміщенні; знаходження осіб без засобів індивідуального захисту тощо) адвокати можуть не брати участь у судових засіданнях, у слідчих діях тощо, скерувавши відповідну заяву про обставини, що несуть загрозу життю та здоров'ю. Такі дії адвоката не є порушенням ПАЕ.

3. За наявності технічних можливостей, ініціювати участь у судових засіданнях дистанційно, в режимі реального часу в мережі Інтернет, зокрема з власного робочого місця або місця проживання.

4. У разі, коли в результаті карантину введені спеціальні перепустки, обмеження на пересування громадським, міжміським та міжнародним транспортом тощо, повідомляти, за можливості, на електронну адресу суду або слідчих органів про неможливість прибуття з поважних причин. Вказане стосується перебування на самоізоляції, у разі підтвердженого зараження членів родини, з якими адвокат проживає або контактував.

5. Подавати клопотання про відкладення розгляду справ у зв'язку із карантинними заходами, поточною епідемічною ситуацією в районі, де знаходиться суд або проживає чи здійснює діяльність адвокат.

При цьому, позбавленням права на вільний вибір захисника та порушенням ПАЕ вважається залучення судом адвоката з метою надання безоплатної правової допомоги замість адвоката, який у цьому ж процесі надає особі правничу допомогу за договором та повідомив суд про неможливість брати участь у судовому процесі.

6. Використовувати право на ознайомлення з матеріалами судової справи в дистанційному режимі шляхом надсилання судом сканкопії матеріалів судової справи на електронну адресу, зазначену у відповідній заяві. Заяви про ознайомлення можна направляти засобами поштового та електронного зв'язку.

7. Постійно здійснювати моніторинг впровадження електронного правосуддя, враховуючи, що Робоча група НААУ продовжує роботу за напрямками:

- інтеграція Єдиного реєстру адвокатів України і підсистеми ЄСІТС "Електронний суд",

- введення функціоналу електронних сервісів у правове поле;

- комунікація з різними органами влади і організаціями, у тому числі і міжнародними, які залучені до цього процесу.

Адвокати, які працюють у підсистемі "Електронний суд", можуть створювати електронні ордери, отримуючи доступ до судових справ, в яких вони представляють своїх клієнтів.

8. КДКА, РАР, ВКДКА здійснювати діяльність та застосовувати ці Рекомендації з урахуванням приписів актів Кабінету Міністрів України, органів місцевого самоврядування щодо запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

9. Забезпечити наявність інформаційних матеріалів (щодо загальних протиепідемічних та профілактичних заходів, встановлених обмежень тощо) біля входу до КДКА, РАР, ВКДКА.

10. Не допускати до приміщень КДКА, РАР, ВКДКА осіб з температурою 37,2° С та вище та ознаками респіраторних захворювань, а також без засобів індивідуального захисту.

11. На час дії карантину організувати гнучкий графік роботи РАР, КДКА, ВКДКА. Розглянути систему ротації (частина персоналу секретаріату РАР, КДКА, ВКДКА працює віддалено, інша - у приміщеннях КДКА, РАР, ВКДКА).

12. Здійснювати опрацювання кореспонденції в електронному вигляді (шляхом надсилання документів на офіційну електронну адресу КДКА, РАР, ВКДКА так і поштою, факсом або будь-якими іншими дистанційними засобами зв'язку). За наявності технічної можливості забезпечити працівникам секретаріату КДКА, РАР, ВКДКА можливість виконання посадових обов'язків дистанційно.

Також читайте: ВС зазначив, коли відмова у внесенні відомостей про адвоката до ЄРАУ є незаконною

13. Обмежити особистий прийом громадян керівництвом РАР, КДКА, ВКДКА організувати прийом із дотриманням заходів, спрямованих на попередження поширення коронавірусної хвороби COVID-19, а саме: дотримання дистанції не менше двох метрів між всіма учасниками та застосування засобів індивідуального захисту, у тому числі респіраторів чи захисних масок, які закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, провітрювання приміщень.

14. Розглянути можливість встановлення стійки на вході у КДКА, РАР, ВКДКА для подання відвідувачами документів та отримання інформації. Персоналу, що працює у цьому пункті, необхідно мати посилені захисні засоби.

Провести інструктаж для працівників секретаріатів РАР, КДКА, ВКДКА щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції, дотримання правил респіраторної гігієни та протиепідемічних заходів.

15. Забезпечити помітне маркування на сидіннях та підлозі для дотримання соціальної дистанції у приміщеннях КДКА, РАР, ВКДКА. Облаштувати місця для відвідувачів на відстані 2 м одне від одного.

Членам РАР, КДКА, ВКДКА під час засідань використовувати засоби індивідуального захисту, зокрема респіратори або захисні маски, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлені самостійно.

16. Вживати заходів для уникнення скупчення людей у приміщеннях КДКА, РАР, ВКДКА.

17. На вході до приміщення організувати місце для обробки рук спиртовмісними антисептиками. Місця для обробки рук позначаються яскравими вказівниками з інформацією про необхідність дезінфекції рук (банер, наклейка тощо).

18. Дозволяється одночасне перебування відвідувачів із розрахунку не більше однієї особи на 10 кв. м площі залу.

19. Рекомендувати членам РАР, КДКА, ВКДКА працівникам секретаріату РАР, КДКА, ВКДКА утримуватися від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань, а в разі виникнення респіраторних симптомів утриматись від відвідування робочого місця, звернутись до сімейного лікаря та дотримуватись його рекомендацій. У разі оформлення листка непрацездатності відразу повинні повідомляти керівництво РАР, КДКА, ВКДКА про підтвердження в них захворювання на коронавірусну хворобу COVID-19.

20. Здійснювати дезінфекцію приміщень КДКА, РАР, ВКДКА згідно із затвердженими графіками, розміщеними для ознайомлення в місцях загального користування.

Забезпечити максимальне використання природної вентиляції (провітрювання не менше одного разу на дві години); здійснювати обробку поверхонь, яких часто торкаються руками (дверні ручки, кнопки ліфтів, поручні тощо), спиртовмістовними дезінфікуючими засобами (із вмістом не менше ніж 60 % спирту) протягом робочого дня; проводити вологе прибирання приміщень не рідше ніж один раз на добу.

Отримайте безкоштовний 2-тижневий тест преміум-функцій LIGA360. Це комплекс інформаційно-аналітичних продуктів для захисту бізнесу. Дозволяє перевірити контрагентів, захистити нерухомість від рейдерства, автоматично сповіщає про зміни законодавства. Встигніть замовити тестовий доступ до 28 квітня тут.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини