Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Комітет рекомендує врегулювати сферу віртуальних активів

Реклама

Комітет з питань цифрової трансформації 28 квітня 2021 року рекомендував Верховній Раді ухвалити законопроект № 3637 «Про віртуальні активи» у другому читанні. Проект Закону встановлюватиме в Україні механізм правового регулювання сфери віртуальних активів.

Про це повідомили у Мінцифри.

Законопроект № 3637 «Про віртуальні активи» був підтриманий Парламентом у першому читанні та доопрацьований відповідно до поправок народних депутатів. Також удосконалений проект Закону включає нові положення FATF, пов'язані з обігом віртуальних активів. Врахування актуальних міжнародних стандартів урегулювання операцій з віртуальними активами сприятиме суттєвій детінізації цього ринку.

«Україна має неабиякий потенціал посісти провідне місце у світовій цифровій економіці. Зокрема, цьому сприятиме й запуск легального ринку віртуальних активів. Прийняття законопроекту № 3637 у запропонованій редакції дозволить українським блокчейн-компаніям легалізувати власні бізнес-процеси та офіційно працювати з банківською системою. Крім того, таку можливість матимуть і громадяни, які отримують доходи від операцій з віртуальними активами. Законопроект «Про віртуальні активи» сприятиме усуненню юридичних ризиків для роботи міжнародних криптокомпаній й залученню іноземних інвестицій у нову прогресивну галузь», - сказав заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков.

Профільний законопроект № 3637 розроблений Мінцифрою спільно з депутатським об'єднанням Blockchain4Ukraine та ключовими стейкхолдерами. Проект Закону «Про віртуальні активи»:

- формує правове поле для роботи на ринку віртуальних активів;

- визначає правовий статус, класифікацію, права власності та інші ключові юридичні дефініції;

- адаптує рекомендації FATF щодо фінансового моніторингу ринку віртуальних активів;

- визначає перелік професійних постачальників послуг віртуальних активів та їх реєстрацію;

- визначає регулятора ринку - Мінцифру (в окремих випадках Національний банк України та Національна комісія з цінних паперів та фондових ринків).

Зазначено, що надання віртуальним активам юридичного статусу стимулюватиме розвиток нової індустрії в правовому полі держави та сприятиме збільшенню надходжень до державного бюджету за рахунок податків. Українці зможуть токенізувати права власності та отримають судовий захист прав на віртуальні активи. А міжнародні криптобіржі легально вестимуть діяльність на території України.

Читайте також: Як в Україні врегулюють ринок криптовалют

Як діяти в різноманітних ситуаціях для бізнесу та при перевірках контролюючих органів - дізнавайтесь у LIGA360. Це комплекс інформаційно-аналітичних продуктів, що економить час на щоденних робочих завданнях та убезпечить від ризиків. Більше про переваги LIGA360 читайте за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини