Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли договір банківського вкладу можна розірвати достроково

Реклама

Як правило, чинність укладеного договору припиняється зі спливом встановленого строку його дії та виконанням сторонами зобов'язань. Однак, через об'єктивні або суб'єктивні причини вкладник може виступити ініціатором дострокового припинення дії договору банківського вкладу, пред'явивши банку вимогу про дострокове повернення вкладу. Порядок реалізації такого права вкладника передбачається законодавством України та умовами укладеного ним договору з банком.

Про це зазначають на сторінці у Фейсбук Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Цивільним законодавством України визначено два види банківського вкладу:

- вклад на вимогу - коли договір укладається на умовах видачі вкладу на першу вимогу;

- строковий вклад - на умовах повернення вкладу зі спливом встановленого договором строку.

Контролюйте репутацію бізнесу в період кризи. Автосповіщення про згадки в медіа є у LIGA360:Керівник. Дізнавайтеся про всі переваги системи за посиланням.

Вибір депозиту залежить від потреб вкладника щодо розпорядження коштами

Якщо вкладник не знає напевно, чи знадобляться йому гроші на депозиті до закінчення строку дії договору, йому краще відкрити вклад на вимогу. Якщо ж через певний час виявиться, що гроші в найближчому майбутньому не знадобляться, то депозит на вимогу можна переоформити на строковий вклад, щоб отримати додатковий дохід у вигляді процентів від особистих вільних коштів.

За договором банківського вкладу на вимогу, банк зобов'язаний видати вклад або його частину та нараховані проценти на першу вимогу вкладника, яка оформлена у вигляді письмової заяви до банку, документа на переказ коштів тощо. У такому депозитному договорі не визначений конкретний строк повернення вкладу.

Інша ситуація щодо розірвання строкового депозитного договору

За договором банківського строкового вкладу, банк зобов'язаний видати вклад та нараховані проценти за ним зі спливом строку, визначеного у договорі банківського вкладу. Повернення вкладникові банківського строкового вкладу та нарахованих процентів на його вимогу до спливу строку можливе виключно у випадках, передбачених договором. Зазвичай, дострокове повернення коштів супроводжується суттєвим зниженням процентів.

У разі невиконання вимоги вкладника про повернення вкладу банк зобов'язаний прийняти відповідну заяву шляхом проставлення на ній дати отримання, підпису уповноваженої особи та видати вкладнику письмове повідомлення про невиконання (неналежне виконання) цієї вимоги із зазначенням причини, дати взяття вимоги на облік, дати видачі повідомлення, прізвища, ім'я та по батькові уповноважених осіб банку.

Щоб уникнути у майбутньому непорозумінь з банком, перед укладенням договору банківського вкладу (депозиту) з'ясуйте всі умови надання цієї послуги, ознайомтеся зі зразками договорів, а у разі наявності додаткових питань, зверніться до банку та оберіть депозит, який задовольняє ваші потреби.


Стежити за змінами законодавства легко в LIGA360. Це комплекс інформаційно-аналітичних продуктів, що надає доступ до актуальної бази законодавства й законопроектів, надсилає сповіщення про зміни у них. А ще ви отримаєте роз'яснення експертів до НПА. 
Оцініть переваги LIGA360, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини