Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати підтримують зміни законодавства про банкрутство: законопроекти за основу

Реклама

Сьогодні, 1 червня, Верховна Рада прийняла за основу проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання окремих питань процедур банкрутства на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19" (№ 4220).

Метою законопроекту є врегулювання окремих питань при здійсненні процедур банкрутства на період заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19, забезпечення конституційних гарантій захисту державою всіх суб'єктів права власності і господарювання, додержання засадничих принципів рівності всіх суб'єктів права власності перед законом та рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Проектом Закону передбачається внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства та Закону "Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства щодо недопущення зловживань у сфері банкрутства на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19".

Змінами пропонується унормувати порядок проведення зборів (комітету) кредиторів у режимі відеоконференції, а також шляхом опитування; процедуру підтвердження особи та повноважень учасника зборів (комітету) кредиторів, оформлення результатів зборів (комітету).

Проектом також пропонується уточнити питання відповідальності арбітражного керуючого за невчинення дій, передбачених Кодексом з процедур банкрутства, через вимоги карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби COVID-19.

Законопроектом пропонується визначити підстави продовження строків проведення попереднього засідання суду у справі про банкрутство (неплатоспроможність), звернення у межах провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) щодо визнання недійсними правочинів, вчинених боржником, дії мораторію на задоволення вимог кредиторів, оголошення про проведення першого, повторного та (або) другого повторного аукціону, виконання плану санації чи реструктуризації боргів боржника, процедури розпорядження майном, ліквідації, реструктуризації боргів боржника та погашення боргів боржника.

Крім того, прийнято за основу проект Закону "Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства" (№ 4409).

Метою проекту Закону є усунення технічних неузгодженостей та недоліків, врегулювання суперечливих питань та узгодження деяких положень Кодексу між собою.

Запропоновані проектом Закону зміни стосуються, зокрема:

- узгодження положень Кодексу, приведення їх у відповідність до інших нормативних актів;

- уніфікації, усунення розбіжностей у термінології в всьому тексті Кодексу;

- змін, пов'язаних з впровадженням автоматизованої системи «Банкрутство та неплатоспроможність»;

- удосконалення порядку відбору арбітражних керуючих у справах про банкрутство;

- виключення з тексту Кодексу некоректних або суперечливих норм, а також конкретизація положень Кодексу;

- приведення у відповідність норм Кодексу до законодавства у сфері архівної справи та діловодства;

- установлення чітких строків для погашення вимог кредиторів та усунення можливості зловживань з боку арбітражного керуючого;

- врегулювання питання поводження з майном банкрута після закриття провадження у справі про банкрутство.

ЛІГА:ЗАКОН презентує можливості штучного інтелекту для договірної роботи. Відтепер аналіз контрактів, підбір нормативної інформації й оцінку ризик-факторів можна здійснити прямо в LIGA360: Юрист. Ми перевірили роботу AI на тисячах договорів, щоб економити ще більше вашого часу. Замовте LIGA360:Юрист з функціоналом автоматизації договірної роботи Contractum прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини