Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС зазначив, що термін дії строкового договору може закінчуватися через певну подію

Реклама

Термін дії строкового трудового договору може визначатися не лише конкретним строком, а й настанням певної події (наприклад, повернення на роботу працівника з відпустки для догляду за дитиною).

Відповідне положення містить постанова КЦС ВС від 29 квітня 2021 року у справі № 266/3163/16-ц.

Бажаєте автоматично перевіряти договори на помилки? Спробуйте функціонал CONTRACTUM у LIGA360. Він укаже неточності у структурі, сумах, реквізитах й нумерації. Замовляйте безкоштовний тест прямо зараз.

Обставини справи

Позивач зазначав, що, приймаючи його на роботу відповідач не надав інформацію, що трудовий договір є строковим та укладається на час знаходження іншого працівника у декретній відпустці. Заява про прийняття на роботу від 1 липня 2015 року подана ним без будь-якого застереження про визначення строку трудового договору. Резолюція на заяві про прийом на роботу поставлена директором після фактичного прийняття на роботу. Також не містить даних про закінчення строку трудового договору і наказ про прийняття його на роботу.

Тому вважає його звільнення незаконним.

Також читайте: Карантинні обмеження є поважною підставою для звільнення у визначений робітником час - ВС

Позиція ВС

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 36 КЗпП підставами припинення трудового договору є закінчення строку трудового договору (пункти 2, 3 статті 23), крім випадків, коли трудові відносини фактично тривають і жодна зі сторін не поставила вимогу про їх припинення. У нормі права передбачено підставу припинення трудового договору, що укладався на певний строк. А саме: у тих випадках, коли трудовий договір укладався до настання певного факту, такий договір вважається укладеним на певний строк. Тому настання обумовленого факту є підставою для припинення трудового договору у зв'язку із закінченням строку.

Звільнення у зв'язку із завершенням дії контракту, по суті не є розірванням трудового контракту, а є припиненням контракту у зв'язку із закінченням строку його дії.

Частиною третьою статті 40 КЗпП встановлена заборона звільнення працівника з роботи в період тимчасової непрацездатності лише у випадках звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу, тобто з підстав, передбачених статтями 40, 41 КЗпП (п. 4 ч. 1 ст. 36 КЗпП), проте зазначена заборона не поширюється на звільнення працівника за підставі пункту 2 частини першої статті 36 зазначеного Кодексу.

Суди встановивши, що працівник прийнятий на посаду провідного лікаря ветеринарної медицини бактеріолога Першотравневої міжрайонної державної лабораторії ветеринарної медицини, тимчасово, на час перебування у відпустці по догляду за дитиною основного працівника - провідного лікаря ветеринарної медицини бактеріолога, з наказом про прийняття на роботу ознайомлений під підпис (т. 1 а. с. 26-27), дійшли правильного висновку проте, відповідач правомірно звільнив позивача із займаної посади, після закінчення відпустки по догляду за дитиною основного працівника, на підставі пункту 2 частини першої статті 36 КЗпП.

Колегія суддів погоджується із висновком судів. Позивачем не надано належних та допустимих доказів на підтвердження того, що йому не було відомо про прийняття на роботу саме за строковим трудовим договором.

Стежити за змінами законодавства легко в LIGA360. Це комплекс інформаційно-аналітичних продуктів, що надає доступ до актуальної бази законодавства й законопроектів, надсилає сповіщення про зміни у них. А ще ви отримаєте роз'яснення експертів до НПА. Оцініть переваги LIGA360, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини