Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Працедавець за невиплату заробітної плати може відправитися за грати

Реклама

Управління Держпраці в Івано-Франківській області нагадує, що за несвоєчасну виплату заробітної плати роботодавця можуть притягнути до фінансової, адміністративної або кримінальної відповідальності.

Так, на виконання вимог приписів внесеними державними інспекторами праці Управління та проведеними інформаційно-роз'яснювальними заходами, за травень 2021 року погашено заборгованість із заробітної плати 847 працівникам 14 підприємств області на загальну суму 4 748 200 гривень.

Відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю роботодавці несуть фінансову відповідальність у вигляді штрафу за порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі - у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення (наприклад, якщо ваш роботодавець затримав заробітну платню на два тижні, то станом на травень 2021 року, він сплатить штраф у розмірі 18 тис. грн)

Крім того, у статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення визначено адміністративну відповідальність за порушення встановлених строків виплати заробітної плати та виплату її не в повному обсязі, у вигляді штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян-суб'єктів підприємницької діяльності від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 510 до 1700 грн). За повторне протягом року порушення, або ті самі діяння, вчинені щодо неповнолітнього, вагітної жінки, одинокого батька, матері або особи, яка їх замінює і виховує дитину віком до 14 років або дитину-інваліда, - від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 - 5100 грн).

За безпідставну невиплату зарплати громадянам більш як за один місяць, вчинену умисно керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власності чи громадянином, передбачено згідно статтею 175 Кримінального кодексу - кримінальну відповідальність у вигляді штрафу від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8 500 до 17 000 грн) або виправних робіт на строк до 2-х років, або позбавлення волі на строк до 2-х років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Якщо зарплату не виплатили через нецільове використання коштів, призначених для її виплати, передбачається покарання у вигляді штрафу від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000 - 25500 грн) або обмеженням волі на строк до 3-х років, або позбавленням волі на строк до 5 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Хочете перевіряти потенційних партнерів чи клієнтів? У LIGA360:Керівник є дані держреєстів на 6,6 млн юросіб та ФОП. А ще система оцінює компанії за 21 ризик-фактором. Дізнавайтеся більше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини