Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Данило Гетманцев відповів, чому податкова амністія – історичне рішення

Реклама

Вперше за роки незалежності кожен українець без проблем і на лояльних умовах зможе легалізувати не оподатковані колись статки, «вийти в білу» і без проблем розпоряджатися власними коштами, які роками зберігались під матрацом.

Чому податкова амністія така важлива, як вона допоможе економіці країни та покращить життя українців - розповідає голова Комітету з питань податкової та митної політики, народний депутат від «Слуги Народу» Данило Гетманцев.

Чому податкова амністія - історичне рішення? Хіба раніше таких ініціатив не було?

В Україні податкова амністія запроваджувалась в 2015 році, але тоді вона стосувалась тільки підприємств, а не фізичних осіб. Саме тому сьогодні ми проводимо першу і єдину амністію, що дозволить «вийти в білу» кожному українцю. І нам дуже важливо, щоб вона була успішною. Бо казати, що ця не вийде, вийде наступна - неправильно. Це так не працює. Якщо перша амністія не спрацьовує, наступна точно буде гірша, як показує практика. Тож ми маємо єдиний шанс. Скористаєшся такою допомогою держави, зможеш використовувати свої гроші і уникнути в майбутньому відповідальності. Не скористаєшся, потім пояснюватимеш, звідки в тебе гроші, якщо держава запровадить якісь додаткові норми.

Яка головна мета податкової амністії?

У нас аж три мети. По-перше, повернути гроші в економіку країни. Вони мають працювати не лише на економіку країни, а й на свого власника - не лежати під матрацом і не втрачати щороку свою вартість внаслідок інфляції, а приносити додаткові відсотки. Це можливо, тільки якщо гроші будуть легалізовані й вільно «переміщуватимуться».

По-друге, дати можливість людям перед запровадженням нашого антиофшорного закону, до набуття чинності міжнародних угод про обмін податковою інформацією «вийти в білу». Люди 30 років існували у певних відносинах з державою : держава крала, а суспільство - ухилялося від оподаткування. Ми прийшли зламати цю систему. Має бути так: держава не краде гроші, а вкладає їх в інтереси суспільства і кожного громадянина - платить достойні заробітні плати, пенсії, забезпечує належну якість медичних послуг, освіту для наших дітей, а суспільство не має права ухилятися від оподаткування.

По- третє, фіскальний ефект. Проте наповнення бюджету не є принциповим і першочерговим для нас.

За законом, чиновники не подають нульову декларацію. Чому так?

Ми не повинні плутати відносини у сфері антикорупційного законодавства з відносинами у сфері податкового. Це різні речі. Чиновник, який подав електронну декларацію, не звільняється від відповідальності за ухиляння від оподаткування. Водночас, якщо людина подає декларацію в межах податкової амністії - це звільняє її від відповідальності. Чиновникам таку можливість ми не дамо.

Чому, наприклад, заробітчанам не варто боятися податкової амністії?

По-перше, закон жодним чином не притісняє заробітчан. Декларування добровільне: якщо вони хочуть - оподатковують свої статки, не хочуть - не оподатковують. При цьому, якщо людина працювала за кордоном офіційно і може підтвердити джерело своїх статків, їй не потрібно подавати декларацію.

По-друге, в законодавстві відсутня відповідальність за неподання декларації та повноваження контролюючих органів запитувати, звідки в тебе гроші. Але ми не виключаємо, що це з'явиться пізніше.

А закони антиBEPS?

Так, закони антиBEPS невдовзі запрацюють і треба буде відповідати. Але увага - вони спрямовані тільки проти великого бізнесу, а не проти заробітчан. Це жодним чином не стосується доходів фізичних осіб, а тільки доходів великих корпорацій.

І ще один момент - тут взагалі важливий не так антиBEPS, як автоматичний обмін податковою інформацією. Наприклад, ми автоматично отримуватимемо інформацію з Франції про наших податкових резидентів і одразу можемо запитати, «звідки в тебе маєток у Франції».

І все ж таки, чого чекати тим, хто уникатиме податкової амністії?

Ніхто не знає, які зміни запровадять у майбутньому і які умови для цього з'являться. Але вже сьогодні рахунки за кордоном відкрити важко, не показавши офіційних підтверджуючих документів, що свої кошти ви легально отримали. Ми - частина цивілізованого світу, а тому не зможемо уникнути запровадження у своїй країні аналогічних правил.

Як діяти в різних ситуаціях для бізнесу і при перевірках контролюючих органів - дізнавайтеся в LIGA360. Це комплекс інформаційно-аналітичних продуктів, який економить час на щоденних робочих завданнях і захистить від ризиків. Більше про переваги LIGA360 читайте за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини