Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС відповів, чи потрібно отримувати дозвільний документ на будівництво гаражу

Реклама

Для визнання права власності на самочинне будівництво необхідні не лише відсутність порушення прав інших осіб, а й встановлення судом відповідності такого об'єкта архітектурним, будівельним, санітарним, екологічним та іншим нормам і правилам.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 19 травня 2021 року у справі № 623/3999/18.

Адвокатам НААУ доступні ІТ-інструменти для договірної роботи. З новинками LIGA360:Адвокат НААУ ви зможете автоматично перевіряти помилки й структуру договорів, відповідність умов, штрафні санкції та ін. Замовляйте доступ у своїй системі LIGA360

Обставини справи

Позивач здійснив будівництво гаражу на належній йому земельній ділянці, однак не повідомив органи державної архітектурно-будівельної інспекції про початок виконання будівельних робіт. Однак, його оштрафували завиконання будівельних робіт без подання повідомлення про початок виконання зазначених робіт, вчинені щодо об'єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об'єктів з незначними наслідками (СС1).

Таким чином, на теперішній час вказаний об'єкт будівництва вважається самочинним, так як він збудований без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи.

Просив визнати за ним право власності на гараж .

Також читайте: ВС відповів, чи потрібно отримувати окремий документ на переобладнаний балкон

Позиція ВС

На підставі частини п'ятої статті 376 ЦК на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудовано на ній, якщо це право не порушує права інших осіб.

Звертаючись до суду з даним позовом, позивач - власник земельної ділянки, обґрунтовував позовні вимоги саме посиланням на зазначену норму права.

Суд першої інстанції, відмовляючи в задоволенні позовних вимог, та суд апеляційної інстанції, залишаючи без змін рішення суду, на зазначені обставини та вимоги закону уваги не звернули, не визначилися з характером спірних правовідносин, не з'ясували, чи порушує права інших осібправо власності на самочинно збудоване нерухоме майно.

Крім того, виходячи зі змісту статей 331, 375, 376, 380 ЦК, правовою підставою визнання судом права власності на самочинно збудоване нерухоме майно на підставі частини п'ятої статті 376 ЦК може бути не лише відсутність порушення прав інших осіб таким визнанням, а й встановлення судом відповідності такого об'єкта архітектурним, будівельним, санітарним, екологічним та іншим нормам і правилам.

Тому, вирішуючи справу за позовом власника (землекористувача) земельної ділянки про визнання права власності на самочинно збудоване нерухоме майно, суди зобов'язані встановити всі обставини справи, зокрема: чи звертався позивач до компетентного державного органу про прийняття забудови до експлуатації; чи є законною відмова у такому прийнятті; чи є порушення будівельних норм та правил істотними.

Найзручніший пошук і аналіз судових рішень доступний в LIGA360. Знаходьте схожі преценденти в базі з 93 млн судових рішень, контролюйте нові надходження та переходьте до НПА в один клік. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини