Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи є інвалідність поважною причиною пропуску терміну для прийняття спадщини - ВС

Реклама

Наявність хронічних захворювань та інвалідність не є поважними причинами пропуску строку на прийняття спадщини та не є об'єктивними, непереборними, істотними труднощами, які перешкоджали б позивачу, у встановлений законом строк, звернутися із заявою про прийняття спадщини, у розумінні положень статті 1272 ЦК.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 10 червня 2021 № 691/481/18.

Адвокатам НААУ доступні ІТ-інструменти для договірної роботи. З новинками LIGA360:Адвокат НААУ ви зможете автоматично перевіряти помилки й структуру договорів, відповідність умов, штрафні санкції та ін. Замовляйте доступ у своїй системі LIGA360

Обставини справи

Касаційна скарга мотивована тим, що позивач має тяжкий фізичний стан, через який не змогла вчасно звернутися із заявою до нотаріальної контори про прийняття спадщини, суд не надав належної оцінки медичним документам.

Також читайте: Суд зазначив, коли можна вимагати грошову компенсацію спадкової частини земельної ділянки

Позиція ВС

Із наданих позивачем довідок вбачається, що позивачка може працювати касиром, вахтером, а тому підстав вважати, що вона не мала фізичної можливості особисто подати заяву нотаріусу немає. Наявність хронічних захворювань та інвалідність позивача не є поважними причинами пропуску вказаного строку та не є об'єктивними, непереборними, істотними труднощами, які перешкоджали б позивачу, у встановлений законом строк, звернутися із заявою про прийняття спадщини, у розумінні положень статті 1272 ЦК.

Позивач вже зверталась до суду із позовом про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, в якій зазначала ті ж причини пропуску шестимісячного строку, на підтвердження чого надавала ті ж самі докази, а в постанові апеляційного суду дана оцінка наданим позивачем довідкам та викладені висновки щодо відсутності поважності причин пропуску позивачем строку для прийняття спадщини, в установлений законом шестимісячний строк, після смерті рідної сестри..

Доводи касаційної скарги про те, що позивач має тяжкий фізичний стан, через який не змогла вчасно звернутися із заявою до нотаріальної контори про прийняття спадщини, суд не надав належної оцінки медичним документам, висновків суду не спростовують та зводяться до переоцінки доказів, що знаходиться поза межами повноважень суду касаційної інстанції згідно зі статтею 400 ЦПК.

Верховний Суд звертає увагу, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Встановлення обставин справи, дослідження та оцінка доказів є прерогативою судів першої та апеляційної інстанцій.

Аналізуючи питання обсягу дослідження доводів заявника та їх відображення у судовому рішенні, питання вмотивованості висновків судів попередніх інстанцій, Верховний Суд виходить з того, що у справі, що розглядається, сторонам було надано вичерпну відповідь на всі істотні питання, що виникають при кваліфікації спірних відносин, а доводи, викладені у касаційній скарзі не спростовують обґрунтованих та правильних висновків суду.

Найзручніший пошук і аналіз судових рішень доступний в LIGA360. Знаходьте схожі преценденти в базі з 93 млн судових рішень, контролюйте нові надходження та переходьте до НПА в один клік. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини