Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС висловився щодо визнання договору недійсним через недійсність його окремого положення

Реклама

Визнання недійсним певного положення правочину не є підставою для визнання недійсним правочину в цілому.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 17 червня 2021 року у справі № 551/424/16-ц.

Як ефективно контролювати виконання договорів? З функціоналом CONTRACTUM у LIGA360. Створіть тайм-лайн угоди й встановіть ключові дати на моніторинг. Більше про автоматизацію договірної роботи за посиланням.

Обставини справи

Банк просив суд стягнути із позичальника на його користь 12 988, 71 дол. США кредитної заборгованості, що у гривневому еквіваленті становить 339 005, 40 грн.

У червні 2016 року відповідач звернувся до суду із зустрічним позовом до ПАТ КБ "ПриватБанк", в якому просив суд визнати недійсним кредитний договір.

Позиція ВС

У справі, яка переглядається, встановлено, що спірний договір споживчого кредиту підписаний сторонами, які досягли згоди з усіх істотних умов договору, мали необхідний обсяг цивільної дієздатності, їх волевиявлення було вільним і відповідало їхній внутрішній волі, позивач на момент укладення договору не заявляв додаткових вимог щодо умов спірного договору та в подальшому виконував його умови, а банк надав позичальнику інформацію про умови кредитування, відсоткову ставку, валютні ризики та форми забезпечення кредиту, оплату його обслуговування.

Апеляційний суд, врахувавши висновки постанови Верховного Суду від 3 жовтня 2018 року (прийнятої у межах справи, яка є предметом перегляду), правильно застосувавши положення статей 203, 215 ЦК та статей 11, 18 Закону "Про захист прав споживачів", надав оцінку на відповідність критерію справедливості умов кредитного договору про сплату комісії та винагороди за надання фінансового інструменту, необхідності замовлення цих послуг позичальником і реальності надання таких послуг з боку банку позичальнику, та дійшов обґрунтованого висновку про відсутність правових підстав для визнання недійсними договору споживчого кредиту у повному обсязі.

Кредитодавцю забороняється встановлювати у кредитному договорі будь-які збори, відсотки, комісії, платежі тощо за дії, які не є послугою у визначенні Закону.

Умова кредитного договору є нікчемною, якщо вона передбачає плату за дії, які не є послугою.

Таким чином, вірним є висновок апеляційного суду про те, що умови кредитного договору в частині сплати винагороди за надання фінансового інструменту є недійсними.

Разом з цим, визнання недійсним певного положення правочину не є підставою для визнання недійсним правочину в цілому.

Як швидко знаходити судові справи? У LIGA360 є більше 20 фільтрів для пошуку. Інстанції, регіони, імена суддів, форми судочинства - укажіть параметри що цікавлять саме вас. Замовляйте тест-драйв прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини