Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк врегулював нагляд за колекторськими компаніями

Реклама

НБУ визначив порядок застосування заходів впливу до колекторських компаній, вимоги до їх працівників та нагляду за додержанням вимог етичної поведінки. Відповідні постанови №76, №77, №78 набули чинності сьогодні, 14 липня.

Постановою від 9 липня 2021 року №76 затверджено Положення про здійснення НБУ нагляду за додержанням вимог щодо взаємодії із споживачами при врегулюванні простроченої заборгованості (вимог щодо етичної поведінки).

Національний банк здійснює нагляд у формі безвиїзного нагляду та інспекційної перевірки.

Безвиїзний нагляд здійснюється на підставі комплексного та всебічного аналізу звернень споживачів фінансових послуг, інформації з документів та з офіційних джерел або інформації, отриманої в іншому встановленому законами України порядку, стосовно додержання об'єктом нагляду вимог щодо етичної поведінки.

Інспекційні перевірки здійснюються відповідно до нормативно-правового акта Національного банку, який регламентує організацію, проведення та оформлення результатів інспекційних перевірок.

Постановою від 09.07.2021 №77 НБУ затвердив Положення про кваліфікаційні вимоги до працівників колекторських компаній.

Працівники колекторської компанії повинні відповідати таким кваліфікаційним вимогам:

1) щодо професійної придатності - мати достатній рівень знань для виконання вимог законодавства України про захист прав споживачів фінансових послуг, уключаючи вимоги до безпосередньої взаємодії зі споживачами фінансових послуг під час урегулювання простроченої заборгованості (вимоги до етичної поведінки), та законодавства України про захист персональних даних;

2) до ділової репутації - не мати судимості за кримінальні правопорушення проти громадської безпеки, власності, у сфері господарської діяльності, використання електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж і мереж електрозв'язку, службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг, проти життя та здоров'я особи, не знятої або не погашеної в установленому законодавством України порядку.

Колекторська компанія або заявник повинна розробити та затвердити внутрішнє положення, відповідно до якого здійснюватиметься перевірка кандидатів на посади та несе відповідальність за належну перевірку кандидатів на посади.

Постановою від 09.07.2021 №78 регулятор затвердив Положення про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення колекторськими компаніями законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг.

Національний банк під час прийняття рішень про застосування заходів впливу в разі порушення законодавства про захист прав споживачів у межах своїх повноважень має право застосувати до колекторської компанії наступні заходи впливу:

1) направити кредитодавцю, новому кредитору та/або колекторській компанії письмове застереження з вимогою про усунення виявленого порушення та/або вжиття заходів для недопущення такого порушення у подальшій діяльності;

2) накласти штраф на кредитодавця, нового кредитора та/або колекторську компанію;

3) тимчасово заборонити колекторській компанії здійснювати врегулювання простроченої заборгованості;

4) виключити відомості про колекторську компанію з реєстру колекторських компаній.

Національний банк накладає штраф (штрафну санкцію) на колекторську компанію за порушення законодавства щодо врегулювання простроченої заборгованості, передбачений у статті 41-1 Закону про фінансові послуги, зокрема:

  • недотримання встановлених законодавством вимог щодо взаємодії зі споживачами при врегулюванні простроченої заборгованості (вимог щодо етичної поведінки) - у розмірі від 3000 до 6000 нмдг (51 000-102 000 грн);

  • залучення до врегулювання простроченої заборгованості юридичної особи, не включеної до реєстру колекторських компаній, - у розмірі від 5000 до 8000 нмдг (85 000 - 136 000) грн.

Перевірити банк на надійність можна за допомогою сервісу CONTR AGENT. Сервіс дає змогу дізнатися актуальну та достовірну інформацію з державних реєстрів та відкритих джерел.

Читайте також:

НБУ установив тариф на реєстрацію колекторських компаній

Оскаржити не можна терпіти. Колекторські компанії нестимуть відповідальність за протиправні дії

Погрожують колектори: Нацбанк відповів, як захиститися

Потрібен юрист? Шукайте його в Національному юридичному каталозі України Liga:BOOK. Для вашої зручності розвинена система фільтрів і пошук одним рядком. Ви можете підібрати фахівця залежно від спеціалізації, регіону, мови і юрисдикції. Також доступна функція пошуку юриста недалеко від вас.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини