Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

При відкритому провадженні про стягнення боргу особа не може продавати своє майно - ВС

Реклама

Перехід права власності на будинок через 8 днів після відкриття провадження у справі про стягнення боргу свідчить про мету приховати це майно від майбутнього стягнення.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 16 червня 2021 року у справі № 747/306/19.

Короткий зміст касаційної скарги

Касаційна скарга мотивована тим, що судами попередніх інстанцій неповно та однобічно досліджено обставини справи та неправильно застосовано норми матеріального права. При укладенні договору купівлі-продажу житлового будинку були порушені норми матеріального права, що полягають у зловживанні правом (частина третя статті 13 ЦК), недобросовісності (пункт 6 частини 1 статті 3 ЦК), порушенні інтересів кредитора (частина третя статті 228 ЦК) та фіктивності правочину (частина перша статті 234 ЦК), який здійснювався з наміром приховати майно з метою у майбутньому унеможливити виконання судового рішення по справі № 747/208/19. Також, була занижена вартість майна.

Як ефективно контролювати виконання договорів? З функціоналом CONTRACTUM у LIGA360. Створіть тайм-лайн угоди й встановіть ключові дати на моніторинг. Більше про автоматизацію договірної роботи за посиланням.

Позиція ВС

Приватно-правовий інструментарій не повинен використовуватися учасниками цивільного обороту для уникнення сплати боргу (коштів, збитків, шкоди) або виконання судового рішення про стягнення боргу (коштів, збитків, шкоди), що набрало законної сили. Про зловживання правом і використання приватно-правового інструментарію всупереч його призначенню проявляється в тому, що:

- особа (особи) "використовувала/використовували право на зло";

- наявні негативні наслідки (різного прояву) для інших осіб (негативні наслідки являють собою певний стан, до якого потрапляють інші суб'єкти, чиї права безпосередньо пов'язані з правами особи, яка ними зловживає; цей стан не задовольняє інших суб'єктів; для здійснення ними своїх прав не вистачає певних фактів та/або умов; настання цих фактів/умов безпосередньо залежить від дій іншої особи; інша особа може перебувати у конкретних правовідносинах з цими особами, які "потерпають" від зловживання нею правом, або не перебувають);

- враховується правовий статус особи /осіб (особа перебуває у правовідносинах і як їх учасник має уявлення не лише про обсяг своїх прав, а і про обсяг прав інших учасників цих правовідносин та порядок їх набуття та здійснення; особа не вперше перебуває у цих правовідносинах або ці правовідносини є тривалими, або вона є учасником й інших аналогічних правовідносин).

Висновки судів про те, що договір купівлі-продажу нерухомого майна не порушує прав позивача і в момент його укладення жодних обмежень щодо його відчуження не існувало є необґрунтованими, оскільки перехід права власності на вказаний будинок через вісім днів після відкриття провадження у справі про стягнення з відповідача на користь позивача боргу за договором позики свідчить про мету приховати це майно від виконання в майбутньому за його рахунок судового рішення про стягнення грошових коштів на підставі укладеного між позивачем та відповідачем договору позики, свідчить про недійсність правочину та порушує права позивача як позикодавця.

Як швидко знаходити судові справи? У LIGA360 є більше 20 фільтрів для пошуку. Інстанції, регіони, імена суддів, форми судочинства - укажіть параметри що цікавлять саме вас. Замовляйте тест-драйв прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини