Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Порушення умов договору однією із сторін не завжди є підставою для його розірвання

Реклама

Розглядаючи справу № 910/2861/18 про розірвання інвестиційного договору, Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що несплата інвестиційних внесків не є істотним порушенням такого договору (постанова Великої Палати Верховного Суду від 16 лютого 2021 року у справі № 910/2861/18).

Зокрема, Велика Палата зазначила: "Істотне порушення умов договору щодо не передання замовником земельної ділянки як будівельного майданчика та несплати інвестиційного і пайового внесків відсутнє. Адже забудовник здійснив спірне будівництво на земельній ділянці, яка передана в постійне користування інвестору, та ввів об`єкт нерухомості в експлуатацію. Викладене вказує й на відсутність шкоди, завданої забудовнику, адже останній не позбавився того, на що розраховував при укладенні договору та досягнув його мети".

Тобто Велика палата вважає, що єдиною метою та покликанням забудовника є будівництво, яке він має здійснювати навіть за відсутності фінансування. При цьому право власності на збудований об'єкт йому не належатиме, оскільки власником такого об'єкту може бути лише користувач земельної ділянки, на якій цей об'єкт побудовано. Навіть, якщо такий землекористувач не інвестував в будівництво і жодним чином не переймався будівельним процесом.

З аналізом відповідного рішення та іншими актуальними рішеннями Верховного Суду, прийнятими за останній рік в договірних спорах, можна ознайомитися у матеріалі від Наталії Мисник, старшого юриста юридичної фірми "Астерс": Порушення умов договору: топ-10 рішень Верховного Суду.

Як ефективно контролювати виконання договорів? З функціоналом CONTRACTUM у LIGA360. Створіть тайм-лайн угоди й встановіть ключові дати на моніторинг. Більше про автоматизацію договірної роботи за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини