Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Українцям дозволять задекларувати свої доходи від криптовалют: проекти

Реклама

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков під час панельній дискусії «Амністія прибутку від криптоактивів у зв'язку з запуском легалізації ринку віртуальних активів» у межах міжнародного форуму «Податкова амністія 2021» розповів, що передбачає детінізація доходів від операцій із криптоактивами, на кого поширюватимуться відповідні норми регулювання та як здійснюватиметься фінансовий моніторинг операцій із віртуальними активами.

«Українці активно користуються криптоактивами та вміють на них заробляти. Водночас громадяни не можуть легалізувати доходи від операцій із такими активами тому, що відповідний механізм не прописаний у правовому полі України. Легалізація ринку віртуальних активів та, зокрема, ухвалення профільного та податкового законопроєктів дозволять громадянам задекларувати свої доходи у криптоактивах та сплатити податки. Для держслужбовців, на яких поширюються спеціальні норми антикорупційного законодавства, буде передбачена обов'язкова вимога нульового декларування наявних у власності криптоактивів. Такі заходи спрямовані на протидію відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом», - розповів заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков. 

Нагадаємо, Комітет з питань цифрової трансформації 28 квітня 2021 року рекомендував Верховній Раді ухвалити законопроект № 3637 «Про віртуальні активи» у другому читанні. Проект Закону встановлюватиме в Україні механізм правового регулювання сфери віртуальних активів.

Читайте також: Як в Україні врегулюють ринок криптовалют

Крім того, у Верховній Раді зареєстровано законопроект №2461, яким пропонується наступна модель оподаткування криптовалют:

  • 5 відсотків - ставка податку на доходи фізичних осіб для інвестиційного прибутку від продажу криптоактивів строком на 5 років

  • інвестиційний прибуток від операцій з криптоактивами розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу криптоактиву, та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого криптоактиву та/або на створення такого криптоактиву

  • операції з продажу криптоактивів не є об'єктом оподаткування ПДВ

Як власнику бізнесу тримати зміни на контролі? Моніторинг законодавства, новин та контрагентів доступний в LIGA360: Керівник. Придбайте зараз, щоб першими дізнаватися потрібну інформацію.

Читайте також:

Коли в Україні планують ввести офіційний обмін віртуальних активів

Фінмоніторинг операцій з криптовалютою

Шахрайство з цифровими валютами: чи є шанс на захист

Як сплачувати податки з доходу від криптоактивів 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини