Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС назвав ще одну підставу для перенесення термінів перевірки

Реклама

Обов'язок підтвердження правомірності, обґрунтованості, повноти формування даних бухгалтерського та податкового обліку належними документами первинної фінансово-бухгалтерської звітності покладається саме на суб'єкта господарювання. Втрата відповідних документів не є безумовною підставою перенесення термінів проведення перевірки.

Відповідне положення міститься у постанові КАС ВС від 13 травня 2021 року у справі № 640/15297/19.

Як швидко знаходити судові справи? У LIGA360 є більше 20 фільтрів для пошуку. Інстанції, регіони, імена суддів, форми судочинства - укажіть параметри що цікавлять саме вас. Замовляйте тест-драйв прямо зараз.

Обставини справи

В обґрунтування позову позивач зазначив, що оскаржувані індивідуальні акти прийнято без дотримання вимог частини другої статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України, оскільки контрольний захід здійснено з порушенням визначеної Податковим кодексом процедури, а висновок контролюючого органу в частині встановлених в ході перевірки порушень є необґрунтованим та таким, що ґрунтується на неналежних доказах.

Просив визнати протиправними та скасувати податкові повідомлення-рішення.

Позиція ВС

Обов'язок підтвердження правомірності, обґрунтованості, повноти формування даних бухгалтерського та податкового обліку належними документами первинної фінансово-бухгалтерської звітності покладається саме на суб'єкта господарювання Втрата відповідних документів не є безумовною підставою перенесення термінів проведення перевірки. Обов'язковою підставою перенесення терміну проведення перевірки за змістом пункту 44.5 статті 44 Податкового кодексу є саме неможливість проведення перевірки за відсутності документів, втрачених платником податків.

Платник не позбавлений можливості реалізувати своє право щодо подання у визначеному порядку втрачених документів і довести, що зазначені в таких документах дані впливали на суть обставин, виявлених під час перевірки, базу оподаткування, а також що відсутність таких документів не давала можливості провести відповідні заходи контролю.

Для цілей визначення бази оподаткування має значення саме висновок про вартість майна, де зазначено конкретну вартість об'єкта нерухомості, операція з переходу права власності на який є об'єктом оподаткування податком на додану вартість.

Із повним текстом постанови зручно ознайомитись в системі VERDICTUM. Протестувати систему можна за посиланням. Також ви можете скористатись сервісом "Референт" у системі VERDICTUM, в якому можна контролювати появу нових судових рішень в історії справи.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини