Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податкова зазначила обов'язкову умову для відсутності претензій до підприємців

Реклама

На жаль, сьогодні підприємства знаходять безліч способів обійти законодавство та уникнути необхідності виконувати свій обов'язок перед державою - вчасно та в повній мірі сплачувати податки. Таким «винахідникам» фахівці Центрального управлінням здійснюють активну протидію.

Про це зазначила заступник начальника Центрального управліня ДПС по роботі з великими платниками податків Анна Пужай-Череда.

За її словами, "нетиповий" експорт сільгосппродукції - один із фактів мінімізації податкових зобов'язань з ПДВ. Така мінімізація можлива завдяки оподаткуванню всіх експортних операцій за нульовою ставкою, що дозволяє нарахований такими платниками при придбанні експортованого зерна податковий кредит у повній сумі використовувати для зменшення власних податкових зобов'язань з ПДВ при реалізації зовсім інших товарів/послуг власного виробництва. Тому, обов'язковою умовою для відсутності зауважень з боку контролюючих органів - реальність всіх документально оформлених операцій з придбання сільгосппродукції.

Так, в ході документальної перевірки одного з підприємств, основним видом діяльності якого є роздрібна торгівля побутовою технікою, виявили нехарактерні для його основного виду діяльності операції з придбання і експорту понад 70 тис. тонн сільгосппродукції (кукурудзи, пшениці) загальною вартістю 660,0 млн грн. За документами, вказану продукцію нібито придбано у підприємств, які здійснюють сталу діяльність на ринку зерна. Проте, фактично, ні серед безпосередніх "постачальників" зазначеного "нетипового" експортера, ні серед їх "контрагентів" не виявилося реальних суб'єктів господарювання, які б могли виробляти, зберігати та поставляти с/г продукцію (відсутні трудові ресурси, земельні ділянки, с/г техніка, посівний матеріал). Початкове "введення" в обіг сільгосппродукції (кукурудзи, пшениці) у ланцюгах її псевдопостачання оформлено через так звані "скрутки", які декларують нереальні операції з придбання товарів однієї номенклатури, а реалізації зовсім іншої - в якій і зацікавлені користувачі схемного ПДВ.

«За результатами документальної перевірки констатовано неправомірне формування платником податкового кредиту за оформленими лише на папері операціями з придбання зерна у "постачальників", які фактично не могли їх поставити, та донараховано грошових зобов'язань з ПДВ і податку на прибуток підприємств загалом на 164 млн грн»,- повідомила заступник керівника.

Як економити час на підготовці звітності? З IT-рішенням LIGA360:Підприємець. Система має зручний календар сплати податків і подання звітів. Тут можна отримати шаблони актів, видаткових, довіреностей, рахунків. А з алгоритмами заповнення звітів і підтримкою у чаті - у вас не буде сумнівів щодо правильності документів. Замовляйте тестовий доступ сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини