Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Яка матеріальна допомога, надана працівникам, оподатковується - ДПС

Реклама

Якщо виплата матеріальної допомоги має систематичний характер (наприклад, допомога на оздоровлення), і надається всім або більшості працівникам, то така допомога з метою оподаткування прирівнюється до заробітної плати.

Про це інформують у Головному управлінні ДПС в Закарпатській області.

Відповідно до норм Податкового кодексу заробітна плата - це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку на доходи фізичних осіб у зв'язку з відносинами трудового найму згідно із законом. Доходи у вигляді заробітної плати платника податку включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу і оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовим збором - 1,5 %.

Якщо працедавець надає окремим працівникам нецільову благодійну допомогу за їх заявами у зв'язку з особистими обставинами, яка носить разовий характер, то сума такої допомоги не включається до оподатковуваного доходу якщо протягом звітного податкового року не перевищує суми граничного розміру доходу (у 2020 році - 2940 грн., у 2021 році - 3180 грн.), а сума перевищення оподатковується в загальному порядку податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовим збором - 1,5 %.

Тільки в серпні ЛІГА:ЗАКОН надає акційну пропозицію. Придбайте LIGA360 для однієї професійної ролі - отримуйте додатково місяць користування преміум-пакет для юристів, бухгалтерів, HR, піарників чи служби безпеки на вибір. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини