Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Громадянство не є основоположним критерієм визначення особи як резидента - ВС

Реклама

Основоположним критерієм визначення особи як резидента чи нерезидента в розумінні МК є її постійне місце проживання, а не її громадянство, оскільки нерезидентом може бути, зокрема, як громадянин України, так і громадянин іншої держави.

Відповідне положення міститься у постанові КАС ВС від 19 серпня 2021 року у справі № 725/1175/17.

Як швидко знаходити судові справи? У LIGA360 є більше 20 фільтрів для пошуку. Інстанції, регіони, імена суддів, форми судочинства - укажіть параметри що цікавлять саме вас. Замовляйте тест-драйв прямо зараз.

Обставини справи

Позивач звернувся до суду з адміністративним позовом до Митниці в якому просив скасувати постанову у справі про порушення митних правил.

Суд першої інстанції виходив із того, що, будучи громадянином як України, так і Румунії, позивач не приділяв особливого значення, за паспортом якої держави він перетинає державний кордон України, при цьому позивачем своєчасно реекспортовано транспортний засіб, що вказує на те, що він не передбачав необхідності сплати будь-яких митних платежів.

Апеляційний суд скасував це рішення.

Позиція ВС

Обґрунтовуючи свою позицію, відповідач наполягав на тому, що позивач безпідставно ввіз на територію України розглядуваний транспортний засіб як громадянин Румунії на підставі частини другої статті 380 МК, тобто без сплати митних платежів, хоча як громадянин України він повинен був ввезти цей автомобіль згідно з вимогами частини третьої вказаної статті Кодексу після сплати всіх митних платежів.

Слід зазначити, що відповідальність, передбачена статтею 485 МК, настає у разі наявності в особи мети - неправомірного звільнення від сплати митних платежів чи зменшення їх розміру, а також заявлення неправдивих відомостей.

При цьому необхідність сплати особою митних платежів при ввезенні на територію України транспортного засобу для особистого користування або звільнення від їх сплати залежить від того, чи є особа резидентом чи нерезидентом, і встановлюється митним органом при ввезенні автомобіля на територію України.

Відповідно до підпункту "в" пункту 50 статті 4 МК резидентами є, зокрема, фізичні особи: громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які мають постійне місце проживання в Україні, у тому числі ті, які тимчасово перебувають за кордоном.

В свою чергу, нерезидентами - фізичні особи: іноземці та особи без громадянства, громадяни України, які мають постійне місце проживання за межами України, у тому числі ті, які тимчасово перебувають на території України (підпункт "в" пункту 33 статті 4 МК).

Тобто, основоположним критерієм визначення особи як резидента чи нерезидента в розумінні МК є її постійне місце проживання, а не її громадянство, оскільки нерезидентом може бути, зокрема, як громадянин України, так і громадянин іншої держави.

Не пропустіть важливих змін щодо ваших договорів. Налаштуйте розширений моніторинг сторін з функціоналом CONTRACTUM у LIGA360. Отримуйте сповіщення про зміни у ЄДР, перевірки, відкриті провадження чи участь компаній у тендерах. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини