Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС висловився стосовно позбавлення права на заняття нотаріальною діяльністю

Реклама

Встановлення фактів порушення нотаріусом чинного законодавства України під час вчинення нотаріальних дій входить до повноважень Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату, та не належить до виключної компетенції суду.

Відповідне положення міститься у постанові КАС ВС від 31 серпня 2021 року у справі № 580/3506/19.

Як швидко знаходити судові справи? У LIGA360 є більше 20 фільтрів для пошуку. Інстанції, регіони, імена суддів, форми судочинства - укажіть параметри що цікавлять саме вас. Замовляйте тест-драйв прямо зараз.

Обставини справи

Позивач звернув увагу на те, що рішення про анулювання виданого йому свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю було прийнято відповідачем з посиланням на підпункт "е" пункту 2 частини першої статті 12 Закону "Про нотаріат", у зв'язку з неодноразовим порушення чинного законодавства при вчиненні нотаріальних дій, тоді як перевірка здійснювалася та відповідне подання вносилося Головним територіальним управлінням юстиції у Черкаській області з інших підстав - у зв'язку з грубим порушенням закону, яке завдало шкоди громадянину.

Також позивач зазначив, що відповідач розглянув подання з перевищенням наданих йому повноважень, оскільки встановлення фактів порушення нотаріусом чинного законодавства України під час вчинення нотаріальних дій не входить до повноважень Комісії, а належить до виключної компетенції суду.

Позиція ВС

Підпунктом "е" пункту 2 частини першої статті 12 Закону № 3425-XII передбачено, що свідоцтво про право на заняття нотаріальною діяльністю може бути анульовано Міністерством юстиції України за рішенням Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату, прийнятим на підставі подання, зокрема, головних управлінь юстиції в областях, у випадках неодноразового порушення нотаріусом чинного законодавства або грубого порушення закону, яке завдало шкоди інтересам держави, підприємств, установ, організацій, громадян при вчиненні нотаріальних дій та/або інших дій, покладених на нотаріуса відповідно до закону.

Частиною дев'ятою статті 10 Закону № 3425-XII передбачено, що питання про анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю розглядається Вищою кваліфікаційною комісією нотаріату за поданням, зокрема, головних управлінь юстиції в областях у випадках, визначених цим Законом.

Положенням про Вищу кваліфікаційну комісію нотаріату, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 31 серпня 2011 року № 923 далі - (Положення № 923), визначено, що Вища кваліфікаційна комісія нотаріату утворюється при Мін'юсті (пункт 1 Положення). Комісія відповідно до покладених на неї завдань розглядає подання, зокрема, головних управлінь юстиції про анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю (пункт 4 Положення № 923).

Комісія приймає рішення більшістю голосів присутніх на засіданні членів Комісії. Рішення викладається в письмовій формі, підписується головуючим на засіданні та членами Комісії, які брали участь у засіданні (пункт 14 Положення № 923).

За результатами розгляду питання Комісія ухвалює рішення про анулювання або відмову в анулюванні свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю (підпункт 5 пункту 22 Положення № 923).

Отже, за наведеного правового регулювання правовідносин, що склалися у даній справі, є обґрунтованим висновок судів попередніх інстанцій про те, що Комісія, приймаючи 28.05.2019 року рішення за № 1 про анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю, виданого на ім'я позивачки, діяла в межах наданих їй законом повноважень та у спосіб, визначений законом.

Не пропустіть важливих змін щодо ваших договорів. Налаштуйте розширений моніторинг сторін з функціоналом CONTRACTUM у LIGA360. Отримуйте сповіщення про зміни у ЄДР, перевірки, відкриті провадження чи участь компаній у тендерах. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини