Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС зазначила, яка фінансова відповідальність настає за порушення трудового законодавства

Реклама

За порушення трудового законодавства існує фінансова відповідальність у вигляді штрафів, які мають прив'язку до розміру мінімальної заробітної плати, їх розмір з 1 січня 2021 року збільшився.

За допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час при його повній зайнятості на підприємстві, виплату зарплат «в конверті» підприємство/ФОП на І-ІІІ групі оподаткування отримає лише попередження, а підприємство/підприємець на ІV групі або загальній системі оподаткування сплатить 10 мінімальних заробітних плат (з 01.01.2021 року - це 60 тис. грн). За повторне порушення протягом двох років доведеться сплатити 30 мінімальних заробітних плат (180 тис. грн відповідно).

За недопущення до проведення інспекційного відвідування з питань виявлення неоформлених працівників та зарплати «у конвертах» штраф - 16 мінімальних заробітних плат (96 тис. грн).

Відповідно до Закону про Державний бюджет України на 2021 рік з 1 січня 2021 мінімальна зарплата в Україні становить 6 тис. грн, а з 1 грудня 2021 - 6 500 грн. Разом зі збільшенням мінімальної зарплати змінився й розмір фінансових санкцій за порушення трудового законодавства. Для розрахунку суми штрафу застосовується розмір мінімальної зарплати, встановлений на момент виявлення порушення.

Наголошуємо, що сплата штрафу не звільняє від усунення порушень законодавства про працю (ч. 10 ст. 265 КЗпП).

Отже, роботодавці мають пам'ятати, що використання незадекларованої праці є грубим порушенням трудового законодавства, за яке доведеться нести відповідальність. Адже не оформлені трудові відносини позбавляють працівника мінімальних державних гарантій і робить його незахищеним. Крім цього це негативно впливає на наповнення бюджетів усіх рівнів.

Є питання з кадрового обліку? У LIGA360 знайдете понад 3 тисячі експерних роз'яснень та алгоритмів дій для роботи. Замовте безкоштовний тест LIGA360:HR-Менеджер прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини