Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС вказав випадок, коли путівку можна розділити з родичами

Реклама

Сума витрат Фонду за путівки, що видані або використані з порушенням законодавства, у тому числі, що залишилися невикористаними, відшкодовується за рахунок страхувальника. При цьому за правилами ч. 6 ст. 15 Закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" відшкодуванню підлягає лише неправомірно витрачена сума страхових коштів.

Відповідне положення міститься у постанові КАС ВС від 13 вересня 2021 року у справі № 639/3140/17.

Зверніть увагу, що Порядок отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затв. постановою Правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.02.2009 № 12 не діє з 1 січня 2018 року.

Як швидко знаходити судові справи? У LIGA360 є більше 20 фільтрів для пошуку. Інстанції, регіони, імена суддів, форми судочинства - укажіть параметри що цікавлять саме вас. Замовляйте тест-драйв прямо зараз.

Обставини справи

Перебуваючи у даному санаторії працівник повідомив про те, що він має намір поділити дану путівку із дружиною. Керівництво відділу з питань агропромислового розвитку Заліщицької райдержадміністрації погодило поділ путівки між працівником та його дружиною, відтак працівник використав частину відпустки в даному санаторії, а саме - 12 днів, а його дружина використала 9 днів даної путівки.

Як встановлено судами і не заперечується сторонами, дружина працівника не є застрахованою особою у Фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, вважаючи, що кошти за путівку повинні бути поверунуты, звернувся до суду.


Позиція ВС

Відповідно до пункту 4.1 Порядку отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затв. постановою Правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.02.2009 № 12, рішення про виділення путівки застрахованій особі приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства, установи, організації із загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, на підставі особистої заяви та довідки для одержання путівки.

Згідно пункту 4.11 Комісією (уповноваженим) із соціального страхування приймається рішення про поділ путівки для спільного санаторно-курортного лікування застрахованої особи та члена її сім'ї, що працює (дружини або чоловіка, які перебувають у шлюбі), у тому числі на іншому підприємстві (застрахованої особи), або її дитини віком від 4 до 18 років, застрахованої особи та члена її сім'ї, який навчається у вищому навчальному закладі з денною формою навчання, а також для двох застрахованих осіб, що працюють на одному підприємстві, за умови попереднього отримання письмового погодження адміністрації санаторно-курортного закладу і терміну лікування кожної особи не менше 12 діб.

Пунктом 6.2 Порядку передбачено, що сума витрат Фонду за путівки, що видані або використані з порушенням цього Порядку, у тому числі, що залишилися невикористаними, відшкодовується за рахунок страхувальника.

Посилання відповідача в обґрунтування касаційної скарги на необхідність відшкодування суми заборгованості в повному обсязі є безпідставними, оскільки надана відповідачем путівка частково використана за призначенням тією особою, якій вона була адресована. При цьому за правилами ч. 6 ст. 15 Закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" відшкодуванню підлягає лише неправомірно витрачена сума страхових коштів.

Не пропустіть важливих змін щодо ваших договорів. Налаштуйте розширений моніторинг сторін з функціоналом CONTRACTUM у LIGA360. Отримуйте сповіщення про зміни у ЄДР, перевірки, відкриті провадження чи участь компаній у тендерах. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини