Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи віднесено до повноважень судів встановлення місцезнаходження учасників судового процесу - позиція ВС

Реклама

До повноважень адміністративних судів не віднесено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій.

Відповідне положення міститься у постанові КАС ВС від 13 вересня 2021 року у справі № 200/14688/19-а.

Як швидко знаходити судові справи? У LIGA360 є більше 20 фільтрів для пошуку. Інстанції, регіони, імена суддів, форми судочинства - укажіть параметри що цікавлять саме вас. Замовляйте тест-драйв прямо зараз.

ВС зазначає, зокрема, що неприйнятним є посилання скаржника на те, що ухвала Першого апеляційного адміністративного суду від 12 серпня 2020 року на адресу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб не надходила, оскільки чинним процесуальним законом не передбачено направлення копії ухвали про залишення апеляційної скарги без руху особі, яка не є скаржником у справі.

Зважаючи на те, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, на час виникнення спірних правовідносин, не був скаржником у справі в суді апеляційної інстанції, колегія суддів вважає неприйнятним його посилання на те, що суд апеляційної інстанції самостійно повинен був встановити його місцезнаходження, зокрема, отримати її на офіційному сайті Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Варто зауважити, що до повноважень адміністративних судів не віднесено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій.

Крім того, за змістом статті 2 Закону "Про доступ до судових рішень" кожен має право на доступ до судових рішень у порядку, визначеному цим Законом. Усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини