Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Хто, як не я?": VII Форум від Делойт про відповідальність за себе, у бізнесі та перед іншими

Реклама

23 вересня у Kyiv Golf Center відбувся VII Форум «Диригенти змін». Це дискусійна платформа, що об'єднує амбітних бізнес-лідерів, авторитетних суспільних і державних діячів, лідерів думок задля спільної мети - трансформації себе, власного бізнесу та держави.

Організатор заходу - «Делойт» в Україні. Інформаційним партнером виступила Компанія ЛІГА:ЗАКОН.

На Форумі 18 спікерів поділилися своїми думками на теми:

1. «Відповідальність. Хто, як не я?».

2. «Відповідальність у бізнесі: хто і за що відповідає насправді».

3. «Відповідальність за власне життя».

4. «Відповідальність перед наступними поколіннями».

Спікери погодилися з керуючим партнером «Делойт» в Україні Сергієм Куликом, що з кожним роком потреба у відповідальності бізнесу збільшується. Крім того, до фінансової відповідальності додається соціальна та екологічна. Бізнеси об'єднуються, реагуючи на нові виклики, допомагаючи державі і розширюючи зону своєї відповідальності набагато більше, ніж те було раніше.

«Свідоме підприємство - це особиста відповідальність на базі своїх внутрішніх принципів. За останні часи українці все більше беруть на себе відповідальність. Згадаємо дії нашого бізнесу під час ковіду: ніхто не примушував підприємців закупати апарати ШВЛ - вони самі це робили. Саме у складних ситуаціях видно, хто дійсно є відповідальним лідером», - зазначила Олена Кошарна, засновник і головний виконавчий директор Horizon Capital.

Співзасновник Нової пошти Вячеслав Климов впевнений, що свідомий підприємець - це, в першу чергу, успішна компанія, що генерує прибуток, який потім можна реінвестувати не лише у свій бізнес, а й у соціальний капітал. Таким чином, є пряма залежність від фінансової успішності та можливості вносити соціальні корективи.

Ярослава Гресь, співзасновниця агенції Gres Todorchuk, зазначила, що відповідальне лідерство - це уміння взяти повну відповідальність за свій продукт. Більшість людей помиляється, вважаючи, що соціальна відповідальність стосується не кожного з нас, а тільки держави та власників великого бізнесу.

Спікери наголосили, що найоптимальніший сценарій розподілу відповідальності у бізнесі - це коли кожний працівник компанії вважає себе відповідальним за свою, хоча й невелику, зону. Для цього йому необхідно донести мету його дій. Особа не може брати на себе відповідальність, якщо не розуміє, навіщо вона щось робить. Тільки розуміюч, що працівник дійсно може на щось вплинути, він почуває себе соціально відповідальним та докладає всіх необхідних зусиль.

Голова правління ПУМБ Сергій Черненко вважає, що навіть у тих структурах, де є чітко регламентовані правила, необхідно давати працівникам можливість для власних ініціатив. Це не тільки підіймає мотивацію та відповідальність, а й може допомогти компанії знайти нові шляхи вирішення певних задач та відкрити нові підходи та методи роботи.

Не могли оминути увагою спікери твердження, що не можна нести відповідальність за інших, якщо ти не в змозі відповідати за власне життя. Цікавим був і висновок мера Львова Андрія Садового про те, що на особу впливають різні фактори: гени, вихідні дані, держава та оточення. Незважаючи на це, не можна перекладати відповідальність на інших, а потрібно брати відповідальність за себе самому.

Завжди можна знайти те, що вам заважає, але чи не буде це виправданням своєї слабкості? Спікери радили акцентувати увагу на тому, що сприяє розвитку ваших найкращих якостей і підкреслює ваші внутрішні принципи та переконання. Так, позитивний погляд на оточуюче, жага до життя та любов до людей - це ознаки особи, яка може бути соціально відповідальною.

Заключною тезою Форуму було те, що ми не можемо просто бути паразитами та повинні брати до уваги інтереси суспільства, клієнтів, співробітників, навколишнього середовища, піклуватися про майбутні покоління. Не можна говорити про соціальну відповідальність підприємця, якщо його єдина й основна мета - отримання прибутку.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини