Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС зазначив, що платник податків повинен нести відповідальність за переддоговірну перевірку контрагента

Реклама

При розгляді справи щодо оскарження податкових повідомлень-рішень Верховний Суд звернув увагу платників на важливість дотримання принципу «належної обачності».

Належна податкова обачність при виборі платниками податків контрагентів - це законна передумова отримання податкової вигоди. З цього правила випливає, що сумлінним платникам податку необхідно подбати про підготовку доказової бази, яка б підтверджувала прояв належної обачності, якщо податковий орган під час перевірки доведе, що платник податку діяв без належної обачності й обережності.

При розгляді справи суд зауважив, що у разі, коли суб'єкт господарювання не з'ясував, чи є у представника контрагента відповідні повноваження на укладання угоди, здійснення господарської діяльності та складання первинних документів, така поведінка платників свідчить про наявність у нього умислу на отримання податкової вигоди та тягне ризик притягнення до фінансової відповідальності.

У фабулі справи, мова йдеться про відсутність у контрагента матеріальних та трудових ресурсів, фігурування його посадових осіб у кримінальних провадженнях та встановлення у них контролюючим органом ознак фіктивності.

Так, на практиці суд касаційної інстанції застосував новий підхід до вирішення справи, фактично розширивши відповідальність платника податків щодо попередньої перевірки контрагента.

Звертаємо увагу, що платники повинні дотримуватись принципу «належної обачності» та нести відповідальність за переддоговірну перевірку свого контрагента.

Детальніше з текстом постанови Верховного Суду від 20.05.2021 по справі № 826/16627/18 можна ознайомитись у VERDICТUM.

За матеріалами Північного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків.

Бажаєте отримати розширений моніторинг щодо компаній, з якими підписали угоди? Це можливо з функціоналом CONTRACTUM у LIGA360. Система сповістить про перевірки, судові справи, тендери чи реєстраційні зміни сторін. Замовте тестовий доступ прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини