Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці розповіли про можливість погашення і оскарження заборгованості з ЄСВ

Реклама

Питання порядку погашення заборгованості з єдиного соціального внеску обговорили під час онлайн-семінару в Головному управлінні ДПС у Житомирській області. Семінар відбувся в режимі онлайн з використанням платформи Zoom.

Ознайомив учасників семінару з темою погашення заборгованості з ЄСВ заступник начальника управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Житомирській області Дмитро Джигора. Спікер зауважив, що органи ДПС приділяють особливу увагу погашенню заборгованості з єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, адже він формує дохідну частину Пенсійного фонду України.

«Своєчасна сплата єдиного внеску гарантує громадянам право на соціальний захист, а це - соціальні гарантії на випадок безробіття, нещасних випадків чи професійних захворювань, пенсійне забезпечення та інші виплати. Усім без виключення роботодавцям слід пам'ятати, що створення та накопичення заборгованості з єдиного внеску призводить до негативних наслідків. Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника та безперечно має пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, окрім зобов'язань з виплати заробітної плати (доходу)», - наголосив Дмитро Джигора.

До платників, які не виконали визначені Законом про ЄСВ обов'язки щодо нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску, застосовуються заходи впливу та стягнення. У разі виявлення платником своєчасно не нарахованих сум єдиного внеску такі платники мають можливість самостійно обчислити ці внески, відобразити їх у звітності та сплатити. У разі не сплати, до такого платника застосовуються штрафні санкції. Водночас під час карантинних заходів санкції не застосовуються, але це не має нівелювати обов'язковість та важливість сплати ЄСВ.

Бажаєте дізнатись всю інформацію про конкурентів і партнерів? Отримайте повні дані з реєстрів завдяки IT-рішенню Liga360. Дізнавайтесь про керівників та бенефіціарів компаній, зміни видів діяльності в держреєстрі, про останні тендери та судові рішення. Спробуйте Liga360:Керівник вже зараз і будьте готовими до будь-яких ризиків з контрагентами.

Сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена в строки, обчислена податковими органами у передбачених Законом випадках, є недоїмкою. Суми недоїмки стягуються з нарахуванням пені та застосуванням штрафів. Вимога про сплату боргу (недоїмки) формується на підставі даних інформаційно-телекомунікаційних систем ДПС на суму боргу, що перевищує 10 гривень.

Сформована вимога про сплату боргу (недоїмки) надсилається у паперовій формі. А платникам єдиного внеску, які подають звітність в електронній формі та/або пройшли електронну ідентифікацію онлайн в електронному кабінеті та подали заяву про бажання отримувати документ через електронний кабінет - в електронній формі засобами електронного зв'язку.

Протягом 10 календарних днів із дня одержання вимоги про сплату боргу (недоїмки) платник зобов'язаний сплатити зазначені у пункті 1 вимоги суми недоїмки, штрафів та пені. У разі незгоди, платник єдиного внеску протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання вимоги, узгоджує її з податковим органом шляхом оскарження вимоги про сплату боргу (недоїмки) в адміністративному або судовому порядку.

У разі, якщо згоди з податковим органом не досягнуто, платник єдиного внеску зобов'язаний сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею протягом 10 календарних днів з дня надходження рішення відповідного податкового органу, або оскаржити вимогу до податкового органу вищого рівня чи в судовому порядку.

Про оскарження вимоги про сплату боргу (недоїмки) до податкового органу вищого рівня або суду платник зобов'язаний одночасно письмово повідомити податковий орган, який направив вимогу.

Вимога про сплату боргу (недоїмки) вважається відкликаною, якщо:

- сума боргу (недоїмки), зазначена у вимозі, погашається платником, органами державної виконавчої служби або органами Казначейства - у день, протягом якого відбулося таке погашення суми боргу (недоїмки) в повному обсязі;

- податковий орган скасовує або змінює раніше зазначену суму боргу (недоїмки) внаслідок її узгодження або оскарження - з дня прийняття податковим органом рішення про скасування або зміну раніше зазначеної суми боргу (недоїмки);

- вимога податкового органу про сплату боргу (недоїмки) скасовується судом - у день набрання судовим рішенням законної сили;

У разі перерахування коштів в рахунок погашення боргу з ЄСВ, при заповненні призначення платежу у полі № 2 друкується код виду сплати «140», який символізує «Надходження до бюджету коштів у рахунок погашення податкового боргу / недоїмки з єдиного внеску».

За матеріалами ДПС.

Як підприємцю самостійно вести звітність? З рішенням LIGA360:Підприємець. Система надасть підказки й алгоритми заповнення, перевірить помилки. А ще тут можна контролювати розрахунки з бюджетом. Отримайте безкоштовний доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини