Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розпорядження спільним майном багатоквартирного будинку: позиція ВС

Реклама

Особа має право на участь в розпорядженні спільним майном багатоквартирного будинку, навіть, якщо квартира зареєстрована на другого з подружжя.

Відповідне положення міститься у постанові КГС ВС від 22 жовтня 2021 року у справі № 916/1636/21.

Як швидко знаходити судові справи? У LIGA360 є більше 20 фільтрів для пошуку. Інстанції, регіони, імена суддів, форми судочинства - укажіть параметри що цікавлять саме вас. Замовляйте тест-драйв прямо зараз.

Обставини справи

Позов мотивовано тим, що рішенням загальних зборів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку , оформленим протоколом, затверджено зміни до статуту Об'єднання, що суперечать вимогам законодавства та порушують права позивача.

Позиція ВС

Запис про те, що власником квартири є жінка позивача не є беззастережним доказом того, що майно не знаходиться у спільній сумісній власності подружжя.

Як зазначалося у рішенні, якщо квартира або нежитлове приміщення належить більш як одному співвласникові, реалізація прав та виконання обов'язків співвласниками квартири або нежитлового приміщення, включаючи участь в управлінні багатоквартирним будинком, здійснюються в порядку, передбаченому законодавством для реалізації права спільної власності (ч. 3 ст. 4 Закону "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку").

Статтею 1 Закону "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" співвласники багатоквартирного будинку (далі - співвласники) - власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

Підсумовуючи вищевикладене, Верховний Суд констатує, що оскільки позивач є власником квартири на праві спільної сумісної власності, він є і співвласником багатоквартирного будинку, а тому має право на участь в управлінні багатоквартирним будинком.

Не пропустіть важливих змін щодо ваших договорів. Налаштуйте розширений моніторинг сторін з функціоналом CONTRACTUM у LIGA360. Отримуйте сповіщення про зміни у ЄДР, перевірки, відкриті провадження чи участь компаній у тендерах. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини