Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 10 грудня буде заборонено безкоштовне поширення пластикових пакетів в магазинах: чи готовий бізнес?

Реклама

Завтра, 10 грудня, вводиться в дію Закон № 1489-IX «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». А саме починає діяти перший етап обмежень. Про це нагадали у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів.

Зокрема, у магазинах, супермаркетах, аптеках, закладах харчування та сфері надання послуг буде заборонено безоплатне розповсюдження пластикових пакетів. Окрім біорозкладних пакетів, а також надтонких пластикових пакетів, що є первинною упаковкою для свіжої риби, м'яса і продуктів із них, сипучих продуктів та льоду. До порушників цієї вимоги застосовуватимуться адміністративно-господарські санкції.

Наступним кроком для України має стати обмеження обігу та виробництва пластикової продукції одноразового використання.

Нагадаємо, Закон про обмеження обігу пластикових пакетів було прийнято в червні. Закон забороняє розповсюдження в об'єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг:

1) надтонких пластикових пакетів;

2) тонких пластикових пакетів;

3) оксорозкладних пластикових пакетів.

Заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети.

До 1 січня 2023 року будуть дозволені надтонкі пластикові пакети, що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м'яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об'єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.

Суб'єкти господарювання, винні у порушенні законодавства щодо обмеження обігу пластикових пакетів на території України, несуть відповідальність у вигляді штрафу:

  • за порушення заборони розповсюдження у закладах торгівлі - у розмірі від 500 до 1000 нмдг (8500 - 17000 грн), а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення - у розмірі від 1000 до 2000 нмдг (17000 - 34000 грн);

  • за безоплатне розповсюдження пластикових пакетів - у розмірі від 100 до 200 нмдг (1700 - 3400 грн), а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення - у розмірі від 200 до 500 (3400 - 8500 грн) нмдг.

Розповсюдження пластикових пакетів здійснюватиметься виключно на платній основі, а мінімальну роздрібну ціну встановить Кабмін. До речі, проект постанови про встановлення мінімальних цін на пакети було підгототовлено ще у вересні, але досі не затверджено.

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) також повідомляє, що цього тижня велике занепокоєння бізнесу викликала новина, поширена в медіа щодо повної заборони безоплатного розповсюдження будь-яких пластикових пакетів вже з 10 грудня цього року. Бізнес з подивом сприйняв цю новину, адже під час обговорення законопроєкту мова йшла про платну основу розповсюдження лише щодо пластикових пакетів з товщиною стінки понад 50 мкм.

ЄБА підкреслює, що наразі бізнес не розуміє, яким чином здійснювати продаж таких пакетів, за якою вартістю та як здійснювати облік і звітування.

На сьогодні відсутній відповідний нормативно-правовий акт про встановлення мінімальних роздрібних цін на такі пакети, відсутня чітка схема реалізації тонких і надтонких пластикових пакетів на платній основі, відсутній механізм нанесення маркування, яке могло б дозволити забезпечити облік та контроль придбання таких пакетів споживачами. Більше того, необхідною є соціальна кампанія щодо запровадження такої ініціативи, аби громадяни розуміли причини її впровадження та очікувані результати/наслідки.

Враховуючи, що підзаконна нормативно-правова база для реалізації Закону не ухвалена досі, бізнес не може адаптуватися до вимог, які ще чітко не регламентовані: тобто, вимоги задекларовані на підставі Закону, але механізму їх реалізації підзаконними нормативно-правовими актами не передбачено.

На переконання ЄБА важливо встановити триваліший перехідних період для впровадження такого нововведення та прописати чіткий механізм впровадження, аби бізнес розумів, яким правилам треба слідувати.

Контролюйте ризики свого бізнесу - приймайте стратегічні рішення з LIGA360. Замовляйте презентацію IT-платформи всієї компанії LIGA360 та дізнайтеся: як управляти інформацією, налаштувати командну роботу для мінімізації ризиків, автоматизувати договірні процеси бізнесу. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини