Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як укласти договір, щоб захиститись від шахраїв та не втратити кошти?

Реклама

В часи цифрової трансформації та «діджиталізації» паперова форма договору поступово відходить у минуле. Нові інструменти, зокрема електронний підпис, дозволяє не тільки прискорити процес підписання, а й уникнути у майбутньому спорів щодо факту підписання документа уповноваженими особами вашого контрагента. Тож як захиститись від можливих шахрайських дій, якщо все ж таки довелося укласти письмовий договір, що перевірити та на що звернути увагу?

Як правильно підписати договір: три легальні способи

Договір у підприємницькій діяльності залишається однією з основних правомірних підстав виникнення цивільних прав та обов'язків. Незалежно від вартості товару, робіт або послуг усі правочини між юридичними особами належить вчиняти у письмовій формі.

Письмова форма договору буде дотримана, якщо зміст договору зафіксований в одному або декількох документах і підписаний сторонами договору.

На даний час, законодавець допускає при підписанні договору використовувати як фізичний підпис, так і його факсимільне відтворення за допомогою засобів механічного, електронного або іншого копіювання, а також електронний підпис. Головною умовою використання «нефізичного» підпису є наявність у договорі положень зі зразками відповідного аналога власноручного підпису, або будь-який інший порядок використання такого підпису.

Таким чином, маємо три легальні способи підписання договору: власноручний підпис, факсиміле та електронний підпис.

Для тих, хто має досвід підписання документів електронним підписом, не буде новиною, що один підпис накладається на весь документ (файл), тобто всі сторінки. Однак при фізичному підписанні договору інколи його сторони ставлять свій підпис лише в кінці документа в розділі «Підписи сторін». Це не критично, якщо зміст правочину викладено на одній сторінці, однак якщо текст договору розміщується на більшій кількості сторінок, інколи непідписання всіх його сторінок може стати фатальним для однієї чи обох сторін договору. Про один із таких випадків з нашої практики піде мова далі.

Шахраї в білих рукавичках

Мабуть, не варто нагадувати про жахливу кількість випадків використання підроблених підписів злочинцями під час незаконного переоформлення права власності на нерухомість та у сфері державної реєстрації юридичних осіб. На жаль, від таких злочинів та їх наслідків навряд чи можна застрахуватись. Єдиним можливим способом захисту є покарання винних у межах кримінального переслідування.

Однак, нещодавно ми зіткнулись із випадком шахрайства «в білих рукавичках», де злочинці використали дійсний власноручний підпис свого контрагента для фабрикування неіснуючого правочину.

Історія, на перший погляд, напрочуд проста. Якби не те нахабство, з яким шахраї «відстоювали» своє право за підробленим договором у суді. Ще в далекому 2014 році між сторонами спору існували реальні відносини щодо надання послуг. Вони уклали звичайний договір: одна сторона надала послуги, інша за них сплатила. Належне виконання договору «закрито» актами приймання-передачі, що підписали обидві сторони.

Через 7 років у щоденному судовому моніторингу з'являється ухвала господарського суду про відкриття провадження за позовом до нашого клієнта щодо стягнення суми з шістьма нулями. Ознайомившись із матеріалами справи та змістом позову, який опоненти хоч і відправили на адресу клієнта, але, вказавши свій мобільний номер телефону, отримали його на пошті «замість» нього, ми з'ясували, що контрагент нашого клієнта останню сторінку реального договору підклав під неіснуючий договір. Про це недвозначно свідчила не тільки космічна сума за «надані» послуги, а й така деталь, як збільшений до 10 років строк позовної давності.

Як боротись із підробленими договорами

При виборі стратегії захисту на перший план у спорах щодо підроблених документів одразу виходить почеркознавча експертиза. Дійсно, це найбільш вагомий доказ у подібних справах, який з великою вірогідністю може довести факт підписання договору іншою особою. Або навпаки, саме тою особою, чиє прізвище зазначене біля підпису, якщо інша сторона заперечує факт підписання.

Однак у випадку використання оригінального підпису з текстом договору, який сторона не погоджувала та не укладала, однієї почеркознавчої експертизи буде недостатньо. Адже з великою долею вірогідності підпис на договорі шахраїв буде справжнім.

Будьте готові, що для захисту своєї позиції в суді бути впевненим у своїй правоті недостатньо. У цьому необхідно переконати й суд, адже зазвичай до суду надаються копії матеріалів, які за допомогою графічних програм виглядають дуже якісними.

Тож крім клопотання про проведення судово-почеркознавчої експертизи слід просити суд призначити комплексну судово-технічну експертизу документа та витребувати для цього його оригінал.

На вирішення експерту слід поставити ряд запитань, зокрема щодо періоду часу, коли був виконаний рукописний текст (підписи представників сторін договору), та друк тексту, спосіб друку тексту, чи відбувався друк на одному або різних принтерах.

Положенням як господарського, так і цивільного процесуальних кодексів передбачено, що сторона може самостійно замовити та надати суду висновок експерта, що проведено за результатом експертного дослідження. Однак, оскільки у потерпілої сторони підроблений договір буде відсутній апріорі, вона не зможе замовити та самостійно провести таку експертизу. Зазначену аргументацію можна використати як підставу для призначення експертизи саме судом.

Проведення технічної експертизи та отримання позитивних відповідей від експерта, що підтвердить обставини фальсифікації договору, призведе до того, що замах шахраїв на отримання коштів зазнає краху.

Але що робити, якщо оригінал договору не нададуть для проведення експертизи? У цьому випадку суд може застосувати положення ч. 4 ст. 102 ГПК України, що передбачає право суду визнати встановленою обставину, для з'ясування якої експертиза була призначена, або відмовити у її визнанні (в залежності від того, яка особа ухиляється від надання суду необхідних для проведення експертизи матеріалів).

Отже, щоб захистити себе від можливих шахрайських дій з боку контрагентів, дамо декілька таких порад:

  • незалежно від ступеню важливості договору та його суми, завжди підписуйте всі його сторінки;

  • обмежте використання факсимільного підпису виключно внутрішніми документами;

  • при підписанні документа електронним підписом обов'язково перевіряйте його належність конкретній особі та його дійсність;

  • перевіряйте наявність повноважень у підписанта з даних реєстру юридичних осіб або аналізом тексту довіреності;

  • якщо довелось підписувати договір власноручно, використовуйте стару добру кулькову ручку. Підпис, зроблений такою ручкою на відміну від гелевого аналогу, дозволяє визначити часовий проміжок його вчинення в межах п'яти років з моменту підписання.

Усі операції з договорами - відтепер у єдиному хмарному рішенні. Створюйте новий документ з понад 30 шаблонів та проаналізуйте його до підписання. Система автоматично розпізнає помилки, перевірить сторони, знайде нормативні документи, на які посилається договір. Дізнайтеся більше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини