Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дія Сіті, 5600 та громадянство: Президент підписав низку важливих законів

Реклама

Президент України підписав низку законів, які мають сприяти посиленню конкурентних умов та прозорості ринку, стимулювати розвиток IT-індустрії та сфери культури, спростити набуття громадянства України військовими, а також допомогти збереженню природних ресурсів і довкілля:

1. Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» № 1914-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 30 листопада (проект № 5600). Документом передбачена індексація ставок деяких податків, зміна підходів до оподаткування ПДВ і акцизним податком тютюнових виробів і рідин для електронних сигарет, пива, а також рентною платою за користування надрами для видобування руд заліза. Також документ передбачає підвищення окремих ставок екологічного податку, запровадження мінімального податкового зобов'язання як податку з потенційно можливого мінімального доходу з земельної ділянки сільськогосподарського призначення, за винятком, зокрема, ділянок членів дачних та садівничих кооперативів, сільгоспугідь громадян у межах населених пунктів, земель на окупованій території або на лінії розмежування на період проведення ООС.

Детальніше про зміни читайте у матеріалах:

Податкова реформа: у ДПС розповіли, чого чекати платникам податків

ТОП-10 змін, які підготував для платників податків Закон № 5600

Мінімальне податкове зобов'язання: що законопроект № 5600 готує агровиробникам

LIGA ZAKON бажає вдалих управлінських рішень у Новому Році! Тільки до 14 січня даруємо знижки на преміум-рішення LIGA360:Керівник. Подробиці акції за посиланням.

2. Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки України» № 1946-ІХ, який парламент підтримав 14 грудня (проект № 5376)Закон вже офіційно опубліковано та набере чинності з 1 січня 2022 року.

Документ встановлює спеціальні умови оподаткування резидентів «Дія Сіті», зокрема можливість сплати податку на прибуток підприємств на особливих умовах - за принципом податку на виведений капітал, податок на доходи фізичних осіб з доходів спеціалістів резидентів «Дія Сіті» у вигляді зарплати, винагороди за гіг-контрактом, авторської винагороди та переходу прав за ставкою 5%, якщо такі доходи спеціаліста не перевищують 240 тис. євро на рік тощо. Документ передбачає гарантію визначених умов оподаткування для резидентів «Дія Сіті» на 25 років.

Детальніше читайте у матеріалі: Дія Сіті: виклик чи перспектива для подальшого розвитку IT-бізнесу в Україні

3. Закон «Про внесення змін до закону України «Про громадянство України» щодо спрощеного набуття громадянства України окремими категоріями осіб» № 1941-ІХ, ухвалений 14 грудня (проект № 5630). Закон набув чинності 19 грудня.

Спрощена процедура набуття громадянства передбачена для осіб, які проходили чи проходять службу в лавах Збройних Сил України, мають визначні заслуги перед Україною чи становлять державний інтерес, є громадянами держави-агресора або держави-окупанта і зазнали переслідувань за політичні переконання.

4. Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо внесення відомостей про зареєстроване місце проживання осіб на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіі Крим та місті Севастополі, а також оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, або документів, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус» № 1916-ІХ, який народні депутати ухвалили 30 листопада (проєкт № 4564).

Документ урегульовує механізм внесення відомостей про зареєстроване місце проживання громадян на окупованих територіях, а також дає змогу визначити місця оформлення документів.

Крім того, Президент затвердив:

Закон «Про ратифікацію Нагойського протоколу про доступ до генетичних ресурсів та справедливий і рівноправний розподіл вигід від їхнього використання до Конвенції про біологічне різноманіття» № 1926-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 2 грудня. 

Мета протоколу - надання належного доступу до генетичного ресурсу й передачі відповідних технологій, з урахуванням усіх прав на такі ресурси й технології, а також сприяння збереженню біологічного різноманіття та сталому використанню його компонентів. Реалізація документа допоможе у збереженні природних ресурсів, підвищенні інвестиційної привабливості та покращенні іміджу держави, для якої питання збереження довкілля є одним із пріоритетних.

Закон «Про ратифікацію Угоди між Україною та Європейським Союзом про участь України у програмі «Креативна Європа» (2021 - 2027)» № 1963-ІХ, який Верховна Рада підтримала 15 грудня. Україна бере участь у згаданій програмі Європейського Союзу з 2016 року, результатом чого є 38 міжнародних проектів. Продовження участі нашої країни у програмі ЄС «Креативна Європа» до 2027 року сприятиме реалізації стратегічного курсу України на набуття повноправного членства у Європейському Союзі через активну співпрацю в галузі культури.

Контролюйте ризики свого бізнесу - приймайте стратегічні рішення з LIGA360. Замовляйте презентацію IT-платформи всієї компанії LIGA360 та дізнайтеся: як управляти інформацією, налаштувати командну роботу для мінімізації ризиків, автоматизувати договірні процеси бізнесу. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини