Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На що звертати увагу при замовленні туристичних послуг: рекомендації від Держпродспоживслужби

Реклама

У Держпродспоживслужбі нагадали основні правила, які допоможуть відправитись у подорож без зайвих турбот та у разі необхідності - захистити свої права як споживача.

Перш за все при укладенні договору на туристичне обслуговування потрібно перевірити, щоб туроператор мав чинні ліцензію та фінансове забезпечення.

Ще більше інформації про партнерів й конкурентів вашого бізнесу. Відтепер сервіс CONTR AGENT доповнився 30 реєстрами для перевірки ліцензій компаній. Замовте рішення сьогодні та захистіться від сумнівних бізнес-зв'язків.

Договір на туристичне обслуговування укладається в письмовій чи електронній формі відповідно до закону. Кожна зі сторін договору на туристичне обслуговування, до початку туристичної подорожі, може вимагати внесення змін до цього договору або його розірвання у зв'язку із зміною істотних умов договору та обставин, якими вони керувалися під час укладення договору, зокрема у разі:

  • погіршення умов туристичної подорожі, зміни її строків;

  • непередбаченого підвищення тарифів на транспортні послуги;

  • запровадження нових або підвищення діючих ставок податків і зборів, інших обов'язкових платежів;

  • істотної зміни курсу гривні до іноземної валюти, в якій виражена ціна туристичного продукту;

  • домовленості сторін.

Більшість скарг на якість наданих послуг і порушення прав споживачів пов'язано із зовнішнім туризмом.

Найпоширенішими є такі типи порушень:

  • наявність умов договору, що суперечать чинному законодавству;

  • непередбачена договором заміна програми перебування туристів;

  • відсутність необхідної і достовірної інформації про тур і послуги в місцях відпочинку;

  • невідповідність умов проживання і місць розміщення, вказаних в попередній інформації.

Відповідно до вимог статті 20 Закону України «Про туризм», турист має право відмовитися від виконання договору на туристичне обслуговування до початку туристичної подорожі за умови відшкодування туроператору (турагенту) фактично здійснених ним документально підтверджених витрат, пов'язаних із відмовою. 

Туроператор або турагент також має право відмовитися від виконання договору лише за умови повного відшкодування замовникові збитків, підтверджених у встановленому порядку та заподіяних внаслідок розірвання договору, крім випадку, коли це відбулося з вини туриста.

Якість туристичних послуг має відповідати умовам договору на туристичне обслуговування. Крім того, права туриста як споживача туристичних послуг захищаються Законом України «Про туризм», а також нормами Закону України «Про захист прав споживачів» й відповідними положеннями Цивільного кодексу України.

Нагадаємо, що українців очікують святкові вихідні на Різдво та Новий рік.

Під час планування своїх подорожей обов'язково перевіряйте інформацію про дозволи та обмеження в умовах пандемії COVID-19 на мапі від МЗС України за посиланням

Бажаєте першими дізнаватись про зміни, що впливають на ваш бізнес? Спробуйте ІТ-платформу LIGA360. Отримуйте автоматичні сповіщення про зміни законодавства, контрагентів, майна. Замовляйте презентацію LIGA360 прямо сьогодні, щоб приймати smart-рішення в умовах постійних змін.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини