Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підсумки гідроенергетичного року України: стабільність, забезпечена «Укргідроенерго» Новини компаній

23 грудня 2021, 15:07
689
0
Реклама

«Укргідроенерго» - державна компанія, яка забезпечує 1/10 частину ринку електрогенерації в країні.

В 2021 році «Укргідроенерго» успішно виконало одне зі своїх головних завдань - покриття пікового навантаження в енергосистемі України. В умовах дефіциту вугілля саме за рахунок гідроелектростанцій забезпечується баланс об'єднаної енергосистеми держави.

В структурі «Укргідроенерго» - 10 гідроелектростанцій на річках Дніпро та Дністер. Протягом денних і нічних годин створюється необхідний резерв гідроресурсу, який за першої необхідності, спрацьовується під час ранкового максимуму та вечірнього піку.

День енергетика 22 грудня 2021 року «Укргідроенерго» відзначає запуском стратегічного проєкту - введенням у промислову експлуатацію 4-го агрегату Дністровської ГАЕС.

АНТИКРИЗОВЕ РЕАГУВАННЯ В ОПАЛЮВАЛЬНИЙ СЕЗОН 2021 РОКУ

В жовтні-листопаді 2021 року в Україні сформувався значний дефіцит вугілля на складах ТЕС. Для уникнення віялових відключень споживачів державою було прийнято рішення про збільшення гідрогенерації і «Укргідроенерго» успішно покрило дефіцит в енергосистемі - додатково було вироблено понад 600 млн кВт·год, що дозволило зекономити близько 300 тис. тон вугілля (до 70% запасів на складах ТЕС), або близько 75 млн куб. м природного газу.

«Так само як і вся країна, гідроенергетика отримала нові виклики та достойно їх проходить. Якщо на початку 2021 року спостерігався профіцит виробництва електроенергії, через пікове виробництве «зеленої» генерації та завантаження блоків АЕС, що ще не встигли вийти в ремонт, то вже наприкінці року ми максимально задіюємо наші потужності», - генеральний директор «Укгідроенерго» Ігор Сирота.

Зараз «Укргідроенерго», без перебільшення, щоденно працює в режимі автоматичного регулювання та балансування енергетичної системи, щоб швидко запобігти будь-яким ризикам аварійних відключень.

Зважаючи на деякі песимістичні оцінки та прогнози енергетичної ситуації, потрібно сказати, що на сьогодні «Укргідроенерго» має достатньо резервів та технічних можливостей акумулювати енергію, балансувати піки та падіння енергоспоживання.

РОЛЬ «УКРГІДРОЕНЕРГО» НА ЕНЕРГЕТИЧНОМУ РИНКУ УКРАЇНИ

Сьогодні якось не прийнято писати про хороше, але не дивлячись на всі проблемні питання в енеретиці в цілому, компанія демонструє вражаючі показники ефективності.

«Укргідроенерго» - стабільно прибуткова компанія з 2010 року. Входить в ТОП-15 найприбутковіших державних підприємств України та ТОП-20 найбільших платників податків України.

Укргідроенерго - надійне плече держави у балансуванні ринку електроенергії. За необхідності компанія здатна за лічені хвилини задіяти резервні потужності своїх гідроакумулюючих станцій для перекриття можливого дефіциту електроенергії.

Згідно «Енергетичній стратегії держави» в 2026 році гідрогенерація буде займати близько 1/5 ринку електроенергетики України, забезпечуючи енергонезалежність держави.

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАСЕЛЕННЯ ДОСТУПНОЮ ЕЛЕКТРИЧНОЮ ЕНЕРГІЄЮ

З точки зору енергозабезпечення в період опалювального сезону - зими в Україні ніколи не були легкими. Тому гідрогенерація завжди була резервом потужності, завдяки ресурсам річок Дніпро та Дністер.

Наразі, «Укргідроенерго» є гарантом стабільної електрогенерації, як виконавець з фінансування публічних спецобов'язків (PSO) з постачання електроенергії для населення.

Компанія оплачує послугу з доступності електричної енергії для побутових споживачів ДП «Гарантований покупець». Гроші спрямовуються на оплату постачальникам універсальних послуг різниці між ринковою вартістю електричної енергії та фіксованою ціною для населення. За жовтень-листопад 2021 року фактично сплачено 2,4 млрд грн з ПДВ, прогнозна вартість на грудень складає 1,3 млрд грн з ПДВ.

ВИРІШЕННЯ ПИТАННЯ ЗАБОРГОВАНОСТІ ПЕРЕД ГІДРОЕНЕРГЕТИКАМИ

«Укргідроенерго» - не тільки постачальник електроенергії для населення, але й надійний партнер українських бізнесів, незалежно від їх розміру. Серед покупців компанії є і ФОПи, і водоканали, і постачальники з промисловими об'ємами.

З жовтня саме «Укргідроенерго» дало старт розрахункам між учасниками ринку гарантованого постачання електроенергії населенню, перерахувавши аванс в 1 млрд грн. Проте, якщо на старті мова йшла про 200-300 млн грн в місяць, то зараз зобов'язання зростають, але компанія все сумлінно виконує та сплачує.

На жаль, на грудень ситуація з розрахунками ще більше загострилася. Підвищення цінових обмежень, а також дефіцит в енергосистемі призвели до накопичення заборгованості ще швидшими темпами. На сьогодні «Укргідроенерго» має 5,8 млрд грн виставлених та неоплачених рахунків.

ІНВЕСТИЦІЇ В РОЗРОБКИ ТА ІНФРАСТРУКТУРНІ ПРОЄКТИ

Окрім виробництва «Укргідроенерго» проводить велику пошукову науково-дослідницьку роботу, що дозволяє компанії знаходитись у пулі світових іноваційних електрогенеруючих компаній.

Цього року головний інженер «Укргідроенерго» Вадим Рассовський отримав Національну премію України імені Бориса Патона за роботу «Створення високоекономічних гідроагрегатів для ГЕС України».

Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії (energy storage) потужністю 212 МВт та сонячних фотоелектричних станцій потужністю 63,9 МВт значно покращить здатність компанії забезпечувати швидкий резерв підтримки та регулювання частоти в електромережі.

Проєкти будівництва Канівської ГАЕС, 2-ї Каховської ГЕС та Дністровської ГАЕС надзвичайно важливі з огляду на існуючий дефіцит маневрових та пікових потужностей в Об'єднаній енергетичній системі України. Будівництво стратегічних енергетичних об'єктів необхідне для виконання Україною вимог щодо контролю частоти та потужності, з метою інтеграції енергосистеми України в Європейську мережу операторів систем передачі електроенергії.

РЕЗЕРВИ ЗБІЛЬШЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЕНЕРГОГЕНЕРАЦІЇ У 2021

На сьогодні в енергосистемі України спостерігається дефіцит маневрових та регулюючих потужностей. Для його покриття необхідно збудувати та ввести в експлуатацію генерації, які здатні забезпечити швидкий старт та у потрібний момент віддати в енергосистему країни необхідну кількість електроенергії. Як показує світовий досвід - найкраще з цим завданням справляються гідроелектростанції.

Наразі, накопичилась велика кількість проблем, що потребують невідкладних і системних рішень:

1. Потрібно вирішити питання щодо заборгованості між учасниками ринку;

2. Відпрацювати нові моделі щодо забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів;

3. Законодавчо врегулювати діяльність систем накопичення електричної енергії.

4. Вирішити питання щодо роботи гідроелектростанцій на балансуючому ринку у період повеней.

2021 рік у цифрах та плани розвитку гідроенергетики в Україні

Інфографіка

Читайте також:

Ігор Сирота: Укргідроенерго демонструє динамічний і сталий розвиток і є стабільно прибутковою компанією

Бажаєте першими дізнаватися про зміни в компаніях, з якими співпрацюєте? Скористайтеся можливостями розширеного моніторингу на ІТ-платформі LIGA360. Система надсилатиме сповіщення про нові перевірки, виконавчі провадження чи участь в тендерах. Замовте презентацію LIGA360:Керівник за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини