Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС висловився відносно переліку витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням прибутків ФОП

Реклама

До переліку витрат, безпосередньо пов`язаних з отриманням доходів ФОП від провадження господарської діяльності відносяться витрати на сплату орендної плати за землю та земельного податку. Наведене тлумачення стосується змісту регулювання до 1 січня 2017 року.

Відповідне положення міститься у постанові КАС ВС від 18 червня 2021 року у справі № 120/4866/18-а

Готуєтеся до судового засідання? Аналізуйте судові рішення та прогнозуйте результат ваших справ на ІТ-платформі LIGA360. Знайдіть подібні справи у два кліки, щоб обрати найефективнішу стратегію захисту. Деталі за посиланням.

Обставини справи

Фізична особа-підприємець (далі - ФОП) звернувся до суду з позовом до Головного управління ДФС у Вінницькій області (далі - ДФС) про визнання протиправними та скасування у зв'язку з їх протиправністю та необґрунтованістю податкових повідомлень-рішень від 19 грудня 2018 року.

Позивач вказав на неправильне тлумачення судами приписів статті 177 ПК, відповідно до яких до інших витрат, безпосередньо пов'язаних із отриманням доходів фізичною особою-підприємцем, на його думку, відносяться витрати на оплату земельного податку та оренди земельних ділянок, які використовувалися ним для здійснення підприємницької діяльності.

Позиція Верховного Суду

Відсутність у наведених підпунктах пункту 177.4 статті 177 ПК (у редакції до 1 січня 2017 року) орендної плати та земельного податку не свідчить про те, що такі не відносяться до витрат ФОПа за змістом пункту 177.2 статті 177 ПК.

Вони пов'язані з господарською діяльністю ФОПа та документально задекларовані.

Наведене тлумачення стосується змісту регулювання до 1 січня 2017 року. Так Законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні" (набув чинності 1 січня 2017 року) до статті 177 ПК внесені зміни, зокрема, підпункт 177.4.3 пункту 177.4 викладено в такій редакції: (до переліку витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів фізичною особою - підприємцем від провадження господарської діяльності, відносяться) "суми податків, зборів, які пов'язані з проведенням господарської діяльності такої фізичної особи - підприємця (крім податку на додану вартість для фізичної особи - підприємця, зареєстрованого як платник податку на додану вартість, та акцизного податку, податку на доходи фізичних осіб з доходу від господарської діяльності, податку на майно); суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у розмірах і порядку, встановлених законом; платежі, сплачені за одержання ліцензій на провадження певних видів господарської діяльності фізичною особою - підприємцем, одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, які пов'язані з господарською діяльністю фізичної особи-підприємця".

При цьому, незважаючи на те, що вказаними законодавчими змінами було розширено перелік податків та зборів, які пов'язані з господарською діяльністю фізичної особи - підприємця та відносяться до її витрат, з цього переліку законодавцем прямо виключено податок на майно, до складу якого відповідно до статті 265 ПК входить, зокрема, плата за землю, яка, в свою чергу, може бути у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності (підпункт 14.1.147 пункту 14.1 статті 14 ПК).

Таким чином, з урахуванням наведеного Судова палата вважає за потрібне правовий висновок Верховного Суду, викладений, зокрема, у постановах від 14 травня 2019 року (справа № 820/4398/18), від 22 березня 2018 року (справа №820/3255/17), від 27 лютого 2018 року (справа № 821/274/17) про застосування норми права у подібних правовідносинах, відповідно до якого до витрат фізичної особи-підприємця, пов'язаних зі здійсненням ним господарської діяльності, на час виникнення спірних правовідносин відносилися витрати на сплату орендної плати за землю державної і комунальної власності та/або земельного податку, підтримати та відступити від правового висновку щодо невключення плати за землю до переліку витрат фізичної особи-підприємця, безпосередньо пов'язаних із здійсненням господарської діяльності, відповідно до приписів ПКв редакції, чинній до 1 січня 2017 року, викладеного у постанові Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 8 травня 2018 року у справі № 809/647/17.

Як керівнику першим отримати інформацію у Новому Році? Управлінські рішення та зміни надасть LIGA360. Тільки до 14 січня отримайте преміум-пакети за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини