Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Стало відомо, коли дозволять не платити кредити за зруйноване війною майно

Реклама

Вже до кінця літа парламент планує ухвалити в цілому законопроект №7441-1, що дозволить не сплачувати кредити за майно чи транспортний засіб, що були зруйновано внаслідок війни.

Про це повідомила голова політичної партії «Слуга Народу», народна депутатка Олена Шуляк, йдеться на сайті партії.

«Через повномасштабне вторгнення росії в Україну безліч людей втратили квартири, будинки, авто, які брали в кредит. По суті, на сьогодні їхнього майна немає або вони серйозно пошкоджене, а кредит треба далі виплачувати. Тож ми запропонували вихід з цієї ситуації - держава допомагатиме позичальникам. І цей документ дозволить не сплачувати ні відсотки, ні тіло кредиту на житло чи транспортний засіб, який було зруйновано внаслідок війни. Сподіваємось, до кінця літа закон набуде чинності», - зазначила Олена Шуляк.

За її словами, існує два варіанти дій: «замороження» та «прощення» кредиту. Усе залежатиме від місцеперебування майна та можливості офіційно зафіксувати пошкодження.

Зокрема, «замороження» виплат за кредитами може стосуватись випадків, коли майно опинилося на тимчасово окупованій території або на території активних бойових дій, пошкоджене або знищене внаслідок воєнних дій, за наявності документів можна буде отримати у кредитора призупинення платежів по кредиту.

«Замороження» (тіло кредиту, відсотки, комісії) кредиту триватиме, поки держава компенсує збитки за знищене російською агресією майно.

Стосовно «прощення», то тут наступні умови:

- площа знищеного майна, під який було взято кредит, не перевищує 140 кв м (для квартири), 250 кв м (для житлового будинку). І воно є єдиним місцем проживання сім'ї позичальника. Також йдеться про знищений єдиний автомобіль з робочим об'ємом двигуна не більше 2500 см;
- станом на 23 лютого 2022 року відсутня прострочена заборгованість;
- якщо така квартира, будинок чи автомобіль у кредит є єдиними.

Згідно з законопроектом, відповідну заяву можна буде подавати в період дії воєнного стану і ще 3 місяці після дня його припинення.

Докладніше про законопроект ми писали раніше.

Інформація - запорука стійкості бізнесу в умовах воєнного стану. Отримуйте ключові дані для ухвалення рішень топ-командою. Зміни законодавства, перевірка контрагентів щодо ризиків й зв'язків з рф і рб, моніторинг медіа-згадок. Тільки до кінця місяця придбай LIGA360 для бізнесу за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини