Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада осучаснила трудове законодавство: прийнято Закон про нову модель трудових відносин

Реклама

19 липня Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність» (проект № 5371).

Цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та діятиме протягом дії воєнного стану.

Новим законом запроваджується спрощений режим регулювання трудових відносин з можливістю на розсуд роботодавця та працівника включати до трудового договору положення щодо умов дострокового розірвання договору, системи оплати праці, норм праці, розміру заробітної плати, надбавок, доплат, премій, винагород, норм робочого часу та відпочинку, тривалості щотижневого відпочинку та інших прав і гарантій, які визначені Кодексом законів про працю України.

Спрощений режим регулювання трудових відносин можна запроваджувати:

- між працівником та роботодавцем, який є суб'єктом малого або середнього підприємництва відповідно до закону з середньою кількістю працівників за звітний період (календарний рік) не більше 250 осіб

- або між роботодавцем та працівником, розмір заробітної плати якого за місяць становить понад вісім розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом.

Спрощений режим може застосовуватися виключно на добровільних засадах.

Тобто Закон дозволяє працівникам та роботодавцям за взаємної згоди укладати трудові договори, у яких вони самі визначатимуть більшість умов співпраці.

Як HR-фахівцю отримувати актуальне законодавство й моніторити зміни? Вся інформація є у LIGA360:HR-менеджер. Замов рішення сьогодні на вигідних умовах

Щодо оплати праці

В умовах спрощеного режиму заробітна плата виплачується у строки, визначені трудовим договором, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів.

За порушення строків виплати заробітної плати у трудовому договорі має передбачатися розмір компенсації, яка сплачується роботодавцем працівнику за кожний день затримки.

Розмір заробітної плати визначається трудовим договором з урахуванням встановленого законом мінімального рівня оплати праці.

Щодо відпусток

В умовах спрощеного режиму, на прохання працівника щорічна відпустка може бути поділена на частини будь-якої тривалості або надана повної тривалості.

За сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати за згодою сторін на термін більший ніж 15 календарних днів на рік, якщо така умова передбачена трудовим договором.

Заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується до початку відпустки, якщо інше не передбачено трудовим або колективним договором.

Щодо звільнення за ініціативою роботодавця

Розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця здійснюється з обґрунтуванням (зазначенням) причин такого розірвання та з наданням працівнику компенсаційної виплати в розмірі та у порядку, визначених трудовим договором, але не менше:

- половини мінімальної заробітної плати - якщо сума періодів роботи працівника у цього роботодавця становить не більше 30 днів;

- мінімальної заробітної плати - якщо сума періодів роботи працівника у цього роботодавця становить понад 30 днів;

- трьох мінімальних заробітних плат - якщо сума періодів роботи працівника у цього роботодавця становить понад один рік;

- п'яти мінімальних заробітних плат - якщо сума періодів роботи працівника у цього роботодавця становить понад два роки.

Трудовий договір розривається за ініціативою роботодавця шляхом підписання додаткової угоди або в односторонньому порядку шляхом надсилання працівнику у спосіб, визначений трудовим договором, або рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення офіційного повідомлення.

Відзначимо, що законопроект № 5371 доопрацьовувався у другому читанні, а з остаточною редакцією прийнятого Законо можна буде ознайомитися після його опублікування.

Нагадаємо, 19 липня набули чинності нові трудові правила на час війни . Детальніше про зміни читайте у матеріалі: Трудові реформи військового часу: які зміни ухвалили депутати проектом № 7251

Читайте також: Новації трудового законодавства: останні зміни від Верховної Ради України

Єдине середовище LIGA360 для роботи антикризової команди. Керівники, юристи, hr-фахівці, бухгалтери й спеціалісти з безпеки - усі ключові ролі компанії отримують інформацію синхронно й спільно ухвалюють рішення. Спробуйте в червні на вигідних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини