Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прийнято Закон про акціонерні товариства

Реклама

Рада ухвалила Закон про акціонерні товариства (проект № 2493), який визначає порядок створення, діяльності, припинення та виділу акціонерних товариств, їх правовий статус, права та обов'язки акціонерів.

Закону запроваджує механізм проведення загальних зборів із застосуванням електронного голосування, а також приводить низку норм у відповідність до законодавства ЄС та надає можливість запровадження в акціонерних товариствах однорівневої структури управління товариством.

За однорівневої структури управління органами управління акціонерним товариством є загальні збори та рада директорів. Функції контролю та управління діяльністю акціонерного товариства виконує єдиний колегіальний орган - рада директорів.

У приватному акціонерному товаристві з кількістю акціонерів до 10 осіб замість ради директорів може формуватися одноосібний виконавчий орган, який здійснює повноваження ради директорів.

За дворівневої структури управління органами управління акціонерним товариством є загальні збори, орган, відповідальний за здійснення нагляду (наглядова рада), і виконавчий орган (колегіальний або одноосібний). Дворівнева структура управління передбачає чіткий розподіл функцій з безпосереднього управління поточною (операційною) діяльністю акціонерного товариства, та інших керівників.

Акціонерне товариство може бути створено однією особою чи мати єдиного акціонера у разі придбання однією особою всіх акцій товариства.

Акціонери товариства можуть відчужувати належні їм акції без згоди інших акціонерів.

Відзначимо, проект було прийнято у першому читанні ще два роки тому, після чого до тесту було внесено низку змін. З остаточною редакцією ухваленого Закону можна буде ознайомитися після офіційного оприлюднення.

Закон має набути чинності 1 січня 2023 року.

В умовах воєнного стану законодавство для бізнесу змінюється щодня. Керівники аналізують очікувані правові зміни з рішенням LIGA360. Тепер результати пошуку можна побачити у вигляді схем і діаграм - щоб швидко виокремити важливі нововведення, роз'яснення та аналітику до них. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини