Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк заборонив обмінникам виставляти табло з курсами валют

Реклама

Нацбанк посилив вимоги до небанківських фінансових установ та операторів поштового зв'язку, які здійснюють обмін валют, заборонивши їм виставляти табло з курсами купівлі та продажу іноземних валют.

Таке рішення регулятор пояснив необхідністю мінімізації спекуляцій та створення дійсно конкурентного середовища, оскільки, на його думку, зазначені небанківські установи розпочали штучно підвищувати курс у готівковому сегменті валютного ринку, підтримуючи цим фактично існування "банкоматного туризму".

Так, інформація про встановлені курси купівлі та продажу іноземних валют має надаватися населенню в стандартизованому вигляді в чітко визначеному форматі - копії наказу (розпорядження) про встановлення курсів купівлі та продажу іноземних валют. Ця інформація розміщуватиметься виключно в касах установ та їх структурних підрозділів. Водночас небанківським фінансовим установам та операторам поштового зв'язку забороняється здійснювати інформування про встановлені курси купівлі та продажу іноземних валют поза межами кас установ та їх структурних підрозділів, привертаючи до них додаткову надмірну увагу будь-якими цифровими значеннями чи символами.

НБУ вводить також низку інших змін, зокрема:

  • відновлення обов'язку подання установами інформації до Реєстру приміщень, в яких здійснюються валютні операції, що передбачають використання готівки в національній або іноземній валютах;

  • обов'язковість ведення відеоспостереження за процесом купівлі-продажу валют для контролю за дотриманням порядку здійснення валютних операцій та забезпечення безпеки в період дії воєнного стану;

  • посилення контролю за додержанням вимог щодо здійснення купівлі та продажу валют винятково із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій. Інформація про використовувані РРО передаватиметься до НБУ, що дасть змогу підсилити податкову дисципліну.

Ці вимоги містяться у постанові Правління НБУ від 29 липня 2022 року № 165, що набрала чинності з 29 липня 2022 року (крім окремих норм, що стосуються обладнання приміщень системою відеоконтролю, що набирають чинності з 3 серпня 2022 року).

Зазначені нововведення не стосуються банків, оскільки на сьогодні практично не зафіксовано ними зловживань у сфері здійснення торгівлі валютними цінностями в готівковій формі. Проте у разі виявлення таких зловживань, аналогічне регулювання буде запроваджено і для банківських установ.

Голова Ради Національного банку Богдан Данилишин пояснив, що монетарний регулятор в умовах війни зацікавлений в дисципліні на валютному ринку, дотриманні норм валютного законодавства та регуляторних актів НБУ. Національний банк вважає, що розхитування ситуації з готівковим курсом під час війни задля отримання додаткової маржі в сегменті, де купує валюту населення, є неприпустимим.

Зважаючи на це, з метою мінімізації спекуляцій та створення дійсно конкурентного середовища НБУ посилює вимоги до небанківських установ щодо організації торгівлі готівковою валютою. В даних умовах це виправданий крок.

Раніше ми писали про те, що коливання на готівковому валютному ринку зменшаться найближчим часом.

НБУ знизив офіційний курс гривні до долара на 25 % та запровадив низку додаткових заходів на валютному ринку.

Усі ризики для бізнесу - як на долоні з рішенням LIGA360. Юридичні, договірні, майнові та медіа ризики контролюються з єдиного цифрового простору. Спробуй корпоративне рішення LIGA360 прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини