Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні можуть запровадити нову податкову модель

Реклама

Заступник голови Офісу Президента Ростислав Шурма в інтерв'ю Forbes розповів, що в Україні можуть ухвалити нову податкову модель, яка називається «10-10-10»:

10% - податок на прибуток,

10% - ПДФО

10% - ПДВ, а також скасування ЄСВ та воєнний збір 3%.

"Однак при цьому - майже повне скасування всіх пільг, посилення відповідальності за порушення податкового законодавства й такі речі, як, наприклад, доступ податкової до інформації про банківські рахунки для запобігання ухиленню від сплати податків",- підкреслив Шурма.

За його словами, ініціатива не є унікальною, зокрема, у США відповідальність за порушення податкового законодавства є чи не найбільшою серед усіх можливих правопорушень. 

«Водночас, ми хочемо створити модель, яка дасть змогу Україні бути конкурентною з податкової точки зору, зокрема й для глобального бізнесу. На жаль, ми поки не дійшли консенсусу в цьому питанні, але сподіваюся, протягом найближчих місяців - пів року зможемо ухвалити нову податкову модель», - додав він.

Швидшому впровадженню податкової моделі наразі заважає невизначеність із надходженнями до бюджету в найближчий рік, вважає Шурма. Він підкреслив, що наразі бюджет незбалансований, за рахунок власних доходів Україна закриває 30% своїх потреб.

Додатковий 10% збір на імпорт, який раніше анонсували в Мінфіні, в ОП розглядають як засіб боротьби зі спекулянтами. Цей податок має знизити попит на валюту з боку недобросовісного бізнесу, який користується можливістю здійснювати розрахунки протягом 180 днів. Відповідно це вирівняє платіжний баланс та знизить тиск на гривню, вважають в Офісі Президента.

Читайте також: Запровадження 10% додаткового збору на імпорт: які переваги та ризики для бізнесу?

Не грай в "російську рулетку" зі своїм бізнесом! Контролюй зв'язки, репутацію в медіа та знай актуальні вимоги законодавства - з рішенням LIGA360. Тільки в серпні отримай 5 робочих місць за 5000 грн/міс.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини