Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сертифікат ТПП про наявність форс-мажорних обставин не є беззаперечним доказом їх існування: позиція ВС

Реклама

Сертифікат торгово-промислової палати, який підтверджує наявність форс-мажорних обставин, не може вважатися беззаперечним доказом про їх існування, а повинен критично оцінюватися судом з урахуванням встановлених обставин справи та у сукупності з іншими доказами.

До такого висновку прийшов Верховний Суд у складі суддів об'єднаної палати Касаційного господарського суду у постанові від 18 серпня 2022 року у справі № 908/2287/17.

Обставини справи:

Між НАК «Нафтогаз України» та АТ «Запоріжгаз» укладено договір купівлі-продажу природного газу. У зв'язку з порушенням АТ «Запоріжгаз» умов договору купівлі-продажу щодо строків розрахунків за придбаний природний газ НАК «Нафтогаз» звернулась до суду з позовом про стягнення заборгованості у розмірі 277 740 тис грн.

Відповідач позовні вимоги не визнав, посилаючись на те, що газ, який продається за договором, використовується ним виключно для ВТВ та нормованих втрат. Можливість розрахуватись з позивачем залежить від затвердженого граничного допустимого розміру ВТВ, а також від наявності відповідної складової у тарифі на розподіл природного газу. Протягом 2014-2015 років при формуванні та затвердженні гранично допустимого розміру ВТВ та тарифу на розподіл природного газу Міненерго та НКРЕКП не врахували обсяги витрат газу на покриття ВТВ, тобто виконання зобов'язань стало неможливим саме внаслідок бездіяльності третіх осіб.

Ці дії (бездіяльність) засвідчені сертифікатом Торгово-промислової палати України про форс-мажорні обставини.

Швидко потрібна правова позиція чи перелік подібних судових рішень? Спробуй LIGA360 для юриста та адвоката. Готуйся до судового засідання в один клік.

Позиція Верховного Суду:

Частиною першою статті 14-1 Закону "Про торгово-промислові палати» встановлено, що Торгово-промислова палата України та уповноважені нею регіональні торгово-промислові палати засвідчують форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) та видають сертифікат про такі обставини протягом семи днів з дня звернення суб'єкта господарської діяльності за собівартістю.

Тобто сертифікат видається ТПП за зверненням однієї зі сторін спірних правовідносин (сторін договору), яка оплачує (за винятком суб'єктів малого підприємництва) послуги ТПП. Водночас інша сторона спірних правовідносин (договору) позбавлена можливості надати свої доводи і вплинути на її висновки.

Таке засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) може вважатися достатнім доказом про існування форс-мажорних обставин для сторін договору, якщо вони про це домовилися, але не пов'язує суд у випадку виникнення спору між сторонами щодо правової кваліфікації певних обставин як форс-мажорних.

Суд зазначає, що сертифікат торгово-промислової палати, який підтверджує наявність форс-мажорних обставин, не може вважатися беззаперечним доказом про їх існування, а повинен критично оцінюватися судом з урахуванням встановлених обставин справи та у сукупності з іншими доказами. Адже визнання сертифіката ТПП беззаперечним та достатнім доказом про існування форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) без надання судом оцінки іншим доказам суперечить принципу змагальності сторін судового процесу.

Тому об'єднана палата Касаційного господарського суду погодилася с висновком судів попередніх інстанцій, які, оцінивши наданий сертифікат ТПП, вказали, що зазначені у ньому обставини не є підставою для звільнення відповідача як від виконання основного зобов'язання, так і від відповідальності за його невиконання.

Сервіси для legal research, ризик-менеджменту, бізнес-розвідки та медіамоніторингу - в рішенні LIGA360. Тільки в серпні придбай за акційною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини