Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Голова Нацполіції розповів про те, як на початку війни виявляли російські та білоруські активи

Реклама

У перші дні повномасштабної війни Національна поліція запобігла вивезенню за межі країни 200 млрд грн. Про це розповів Голова Нацполіції Ігор Клименко в інтерв'ю Forbes.

За його словами, з початку військової агресії рф проти України Нацполіція почала виявляти російські та білоруські активи в Україні. Робота велась за кількома напрямками:

  1. Компанії, власниками яких є громадяни росії. Таких знайшли 16 000. Однак після першої перевірки правоохоронці виділили 1500 компаній, які реально мали хоч якісь активи на своїх рахунках.

  1. Імпортери з російської федерації та республіки білорусь. Щоб уникнути сплати податків, вони не реєструвалися на постійній основі в Україні. Таких підприємств було близько 7000. У 2021 році вони під виглядом імпортних операцій вивели з України $8,5 млрд і мали по контрактах заборгованість близько $6 млрд. Тобто загальний збиток, завданий державі, складає загалом $14,5 млрд.

  1. Компанії, які отримували позики та кредити саме від російських компаній. Тобто реальні власники були в рф, але ці компанії мали підставних контрольованих осіб на території України, Європейського Союзу чи інших країн. Такі компанії працювали за схемою повернення позик офшорним юрисдикціям у вигляді виплати дивідендів, роялті тощо.

Перевір чи у компанії є зв?язки з рф і РБ. ContrAgent у LIGA360 покаже всю інформацію про потенційних бізнес-партнерів. Знай з ким маєш справу.

Правоохоронці наклали арешт на активи на суму понад 28 млрд грн.

Так, під час пошуку російських та білоруських активів правоохоронці арештували цінні папери акціонерного товариства «Альфа-Банк» на 12 млрд грн, та кошти у розмірі 400 млн грн. П'ятьом фігурантам, працівникам Альфа-Банку повідомлено про підозру.

Також, Агентству з розшуку та менеджменту активів були передані бурові установки ТОВ «Сервіс-ойл» для буріння, обладнання для сейсмічної розвідки та гідророзриву пластів на суму 4 млрд грн. Власники компанії утворили «дочку», яка здавала в оренду бурові установки. «Дочка» належала білорусам. Отримані гроші виводились до білорусі, а потім - у рф.

Крім того арештоване: нерухоме майно, земельні ділянки та люксові автомобілі Оксани Марченко на суму 700 млн грн; 530 залізничних вагонів та універсальних контейнерів на суму 317 млн грн; дев'ять двигунів для літаків Ан-124 «Руслан», замовником яких виявилася російська компанія, яка здійснює перевезення на користь міноборони рф.

Довідково

З початку війни до Агентства з розшуку та менеджменту активів передали 30 тис одиниць рухомого майна, 1200 об'єктів нерухомості, корпоративні права 50 юридичних осіб, а також €1,5 млн, $957 000 та 200 млн грн.

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини