Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк встановив вимоги до відновлення діяльності кредитних спілок у післявоєнний період

Реклама

Національний банк унормував особливості складання та подання кредитною спілкою плану відновлення своєї діяльності після припинення або скасування воєнного стану в Україні. Про це йдеться у постанові Правління НБУ № 203 від 15 вересня 2022 року, що набирає чинності 17 вересня.

Так, план відновлення діяльності повинен містити, зокрема:

  • відомості про стан майна кредитної спілки, яке використовується для забезпечення її діяльності;

  • значення низки показників станом на дату відновлення діяльності кредитної спілки, дату затвердження плану відновлення діяльності, а також прогнозні значення таких показників станом на кінець кожного місяця в межах строків виконання плану відновлення діяльності (до 90 календарних днів);

  • детальний опис та строки виконання заходів, які кредитна спілка вжила/планує вжити з метою реалізації плану відновлення діяльності.

План відновлення діяльності подається кредитною спілкою до Нацбанку:

1) протягом 30 календарних днів із дня відновлення своєї діяльності, якщо спостережна рада кредитної спілки після дня припинення або скасування воєнного стану прийняла рішення про відновлення діяльності кредитної спілки раніше строку, встановленого в абзаці першому пункту 11 розділу IX Закону “Про кредитні спілки”;

2) не пізніше ніж на 121 календарний день після припинення або скасування воєнного стану, якщо кредитна спілка відновила свою діяльність у порядку, встановленому в абзаці першому пункту 11 розділу IX Закону “Про кредитні спілки”.

Після відновлення своєї діяльності (незалежно від того, відновлена діяльність у період дії чи вже після дня припинення або скасування воєнного стану) кредитна спілка зобов'язана подавати до Нацбанку фінансову звітність та звітні дані відповідно до Правил складання та подання звітності учасниками ринку небанківських фінансових послуг до Національного банку України, затверджених постановою Правління НБУ від 25 листопада 2021 року № 123, починаючи зі звітного періоду, в якому кредитна спілка відновила свою діяльність.

Довідково

Законом від 27 липня 2022 року № 2463 запроваджено можливість тимчасового зупинення діяльності кредитної спілки у зв'язку з воєнним станом та її подальшого відновлення. Якщо кредитна спілка, спостережна рада якої скористалася правом тимчасового зупинення її діяльності, відновить свою діяльність після дня припинення або скасування воєнного стану в Україні, вона буде зобов'язана подати до Національного банку план відновлення діяльності кредитної спілки.

За материалами НБУ.

Читайте також: Набув чинності Закон, що дозволяє кредитним спілкам тимчасово зупиняти свою діяльність

Спробуйте єдиний робочий простір для топ-команди. Рішення LIGA360 дозволяє синхронно бачити показники, що впливають на бізнес: зміни конкурентів, згадки в медіа, зміни законодавства, економічні новини. Побачте свою компанію під кутом 360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини