Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чому держава обмежує доступ до відкритих даних

Реклама

З початку повномасштабної війни з міркувань безпеки держава закрила низку відкритих даних та планує розширити цей перелік. До якої інформації хоче обмежити доступ держава, розповіли ЕП.

Основним аргументом Мінцифри для закриття данних є питання безпеки осіб та підприємств. Як зазначають представники Міністерства, перелік наборів відкритих даних, які необхідно приховати, формувався в середині літа і він не є остаточним. Отже, є ймовірність його зменшення.

Загалом при формуванні списку в міністерстві спиралась на два ключових критерії:

1. Наявність у наборі даних інформації про фізичних осіб. Зокрема, це інформація про фізичних осіб підприємців, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях.

2. Наявність інформації про точне місцезнаходження підприємств, які можна віднести до стратегічних об'єктів, і наявність інформації про осіб, які займають керівні посади в таких підприємствах.

Частина інформації за рекомендацією силових структур також не може бути опублікована в загальному переліку. Наприклад, в цьому переліку є дані щодо розташування дитячих юнацьких спортивних шкіл (ДЮСШ) та інших дитячих закладів, які можуть бути ціллю окупантів.

Перелік даних, які планують закрити на період воєнного стану, стосується не лише осіб чи підприємств, які перебувають на окупованій території. 

Наприклад, пропонується не публікувати сім наборів даних, які стосуються земельного кадастру або надання дозволів на будівництво. Серед них, зокрема інформація про місцезнаходження камер відеоспостереження, дані про місцевих депутатів, розміщення спецтехніки чи генеральні плани населених пунктів.

Також до списку потрапили ті набори даних, які раніше дозволяли швидко дізнатись необхідну інформацію щодо публічних закупівель чи  фінансової звітності компаній.

Журналісти-розслідувачі, громадські активісти чи навіть звичайні громадяни, до закінчення воєнного стану тепер не зможуть швидко отримати жодної інформації про необхідну їм юридичну особу.

У Мінцифрі зазначають, що доступ до відкритих даних обмежений тільки на цифрових ресурсах. Мовляв, збір даних, які відносяться до відкритих, не відміняється і продовжується в період воєнного стану. При цьому кожен охочий зможе напряму звернутися до розпорядника за отриманням всієї необхідної інформації. 

У Мінцифрі пояснюють, що наразі збережено платний доступ сервісів до АРІ Єдиного державного реєстру, тож сервіси можуть отримувати доступ до такої інформації в режимі реального часу, але велика кількість запитів, які надаються вручну можуть вас фактично занести у так званий чорний список.

Мінцифри анонсує, що найближчим часом буде оголошено конкурс мінігрантів для сервісів, які постраждали під час війни, тобто згорнули свій бізнес, але не зупинили діяльність. Щонайменше п'ятеро переможців отримають фінансову підтримку на функціонування сервісів.

Багато сервісів, що працюють на основі відкритих даних мають невтішні перспективи припинити діяльність до завершення воєнного стану, але список наборів даних, який на період воєнного стану потрібно приховати ще мають доопрацьовувати. З цим погоджуються учасники ринку і представники Мінцифри.

Нагадаємо, LIGA ZAKON оприлюднила публічне звернення щодо наміру обмежити доступ до публічних реєстрів та даних в Україні та наслідки для бізнесу і громадян.

Бажаєте першими дізнаватися про зміни в компаніях, з якими співпрацюєте? Скористайтеся можливостями розширеного моніторингу на ІТ-платформі LIGA360. Система надсилатиме сповіщення про нові перевірки, виконавчі провадження чи участь в тендерах. Замовте презентацію LIGA360:Керівник за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини