Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Російські зв'язки в енергетичному секторі України – дослідження

2 листопада 2022, 09:53
1432
0
Автор:
Реклама

Україна ще у 2014 році розпочала поступово викорінювати російські бізнеси зі свого ринку, утім цілком позбутися ворожих зв'язків поки що не вдалося. Навіть після повномасштабного вторгнення й застосування широких українських і міжнародних санкцій залишається ризик, що бізнеси, які мають стосунок до країн-агресорок, досі функціонують на ринку.

Компанія LIGA ZAKON вирішила дослідити за допомогою функціонала CONTR AGENT в LIGA360 зв'язки українських бізнесів енергетичного сектору з ворожою стороною, у результаті чого нарахувала чимало компаній зі слідами росії та/або білорусі.

До уваги брали компанії з виробництва, транспортування і продажу енергоресурсів, а також АЗС. Відібрані суб'єкти дослідження є юридичними особами; фізичних осіб - підприємців не зараховували. Кожна компанія на цей час провадить активну діяльність - про це свідчить статус у реєстрі "зареєстровано"; бізнеси зі статусом "припинено" чи "банкрутство" ми теж не враховували. Крім того, не входять до дослідження компанії, зареєстровані на території АР Крим.

З 22 974 зареєстрованих бізнесів у секторі енергетики 328 мають ворожий слід. Загалом частка таких компаній в енергетиці становить 1,4 % - це вище за середній показник в інших галузях.

За результатами дослідження найбільше зв'язків енергопідприємств із ворожою стороною виявлено у столиці. Загалом у Києві й області нараховано 173 таких компанії, що у відсотковому еквіваленті становить 3,8 % від усіх зареєстрованих у регіоні.

Найменше зв'язків із ворогом налічено на Закарпатті - усього одна компанія, що від загальної кількості енергобізнесу в області становить 0,22 %.

Водночас є область, де не знайдено жодної компанії в досліджуваній сфері, яка б працювала з рф чи рб. Це Рівненщина. З 386 бізнесів в енергосфері жоден не має слідів ворога.

ТОП-5 позицій із найбільшою кількістю українських компаній із сектору енергетики, які мають зв'язки з росією та білоруссю

Території України, де виявлено найбільше компаній зі сфери енергетики, що мають слід країн-агресорок, розподілилися в такому порядку:

I. 158 енергопідприємств нараховано в Києві;

II. 22 компанії виявлено в Луганській області;

III. 15 - у Київській області;

IV. 14 - на Харківщині;

V. 13 компаній - в Одеській області.

Відсоток енергетичних компаній із ворожим слідом серед бізнесів інших сфер у регіонах України

Єдина область із нульовим показником російського чи білоруського слідів в енергосфері - Рівненщина (0,00 %). Територіями, де відсоток таких компаній найменший, є Закарпатський регіон (0,22 %), Чернівецька область (0,36 %), Дніпропетровщина та Кіровоградська область (по 0,48 %), Львівщина (0,51 %).

Натомість найбільша відсоткова частка агробізнесу, де знайдено бенефіціарних власників із росії та білорусі, знову ж таки припала на столицю (3,9 %). На Житомирщині таких зареєстровано 2 %, на Сумщині - трохи менше ніж два відсотки (1,8 %), у Луганській області - 1,6 %, у Чернігівській - 1,4 %.

Перевірити свого бізнес-партнера може кожен користувач платформи LIGA360. Для цього достатньо ввести назву компанії чи код ЄДРПОУ у вікно для пошуку, і вже за секунду система вам підкаже, чи варто співпрацювати з таким партнером.

Не мати жодних зв'язків із росією та білоруссю - важливо

Співпраця з компаніями, які мають зв'язок із рф чи рб, може стати згубною для бізнесу, адже згідно з новим законодавством передбачено чимало заборон та обмежень, зокрема примусове вилучення в Україні об'єктів права власності, що належать росії чи її резидентам. Є чималий ризик, що компанія припинить свою діяльність у зв'язку із санкціями. Рух коштів у ланцюгу, де є резиденти рф/рб та юридичні особи, де кінцевими бенефіціарами є резиденти рф чи рб, також обмежено. Блокують навіть нотаріальні дії за участю осіб, пов'язаних з агресором. Тож нехтувати перевіркою партнерів, особливо під час війни, не варто.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини