Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес закликає удосконалити законодавство про бронювання працівників

Реклама

Бізнес просить удосконалити законодавство про бронювання працівників шляхом дозволу на бронювання персоналу без виконання мобілізаційних завдань, а також подовжити чинні бронювання ще на два місяці. Про це йдеться у заяві Європейської Бізнес Асоціації.

20 вересня Парламент прийняв за основу законопроєкт № 7687, яким пропонується внести дві ключові позиції, необхідні для організації прозорої та зрозумілої процедури бронювання військовозобов'язаних:

  • дозволити проводити бронювання без виконання мобілізаційних завдань для підприємств, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення;

  • надати повноваження Уряду розробити новий порядок бронювання, який має включати критерії віднесення підприємств до критичних.

«Ці дві взаємопов'язані норми є надзвичайно важливими для нормального функціонування економіки у період воєнного стану, адже чи не головними умовами роботи бізнесу є передбачуваність та можливість планування діяльності. Водночас, наразі потенційна втрата ключового персоналу є одним чи із не найбільших викликів - як для бізнесу, так і для економіки», - зазначають у ЄБА.

«Останнім часом ми досить часто починаємо чути інформацію від бізнесу про вкрай великий відсоток мобілізації - у 10%, 17%, а часом і більше працівників. І часом це є вкрай важливі для продовження роботи працівників, як-то керівники виробництв, тощо. Очевидно, що в таких умовах вкрай важко працювати бізнесу, на додачу до інших ризиків. Безумовно, ми розуміємо, що мобілізація - це частина роботи, яка має виконуватись в країні, яка знаходиться у війні, але до усіх питань варто підходити свідомо, зважено та стратегічно, розуміючи усі ризики. Адже як у державі є критичні люди, без яких робота по певних напрямках майже неможлива, так і у бізнесі», - заявила виконавча директорка ЄБА Анна Дерев'янко.

В Асоціації нагадали, що в рамках чинної системи бронювань обов'язковою умовою є виконання мобілізаційних завдань. У той же час, представники бізнесу повідомляють, що отримати такі завдання практично неможливо, оскільки на рівні місцевої влади їх або взагалі не напрацювали або напрацювали у дуже невеликій кількості. Тому подальша стабільна робота економіки опинилася у заручниках норм закону, які неможливо виконати.

За інформацією ЄБА, станом на сьогодні залишилося приблизно 4 тижні до завершення чинних бронювань і подальші затримки у прийнятті законопроєкту можуть завдати суттєвої шкоди економіці, ставлять під загрозу належне забезпечення та проведення осінньої посівної кампанії.

Крім того зазначається, що прийняття законопроєкту № 7687 - це лише перший крок до вирішення проблеми, оскільки лише після цього у Кабміну з'явиться можливість розробити та прийняти необхідні підзаконні акти, що, за чинної процедури, займе ще мінімум місяць.

Тому Європейська Бізнес Асоціація закликає народних депутатів України не відкладати це питання і зробити перший, але важливий крок для вирішення проблеми з бронюванням критичного персоналу. Бізнес просить прийняти законопроєкт № 7687 та, водночас, вже зараз подовжити ще на два місяці чинні бронювання без необхідності повторного погодження з Міноборони.

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини