Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

До 18 % податку на дохід від продажу: ДПС роз’яснила новації оподаткування об’єктів незавершеного будівництва

Реклама

Державна податкова служба підготувала інформаційний лист № 5/2022, в якому роз'яснила окремі особливості оподаткування операцій з об'єктами нерухомого майна, що будуть споруджені в майбутньому. Вони встановлені Законом від 20 вересня 2022 року № 2600-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з об'єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому», який, за виключенням окремих норм, набув чинності 10 жовтня 2022 року.

Наводимо відповіді на деякі з висвітлених у листі питань.

Щодо податку на додану вартість

На яку дату визначаються податкові зобов'язання з ПДВ за операціями з першого постачання житла (об'єктів житлової нерухомості), неподільного житлового об'єкта незавершеного будівництва/майбутнього об'єкта житлової нерухомості, починаючи з 10 жовтня 2022 року?

Починаючи з 10 жовтня 2022 року податкові зобов'язання з ПДВ за операціями з першого постачання житла (об'єктів житлової нерухомості), неподільного житлового об'єкта незавершеного будівництва/майбутнього об'єкта житлової нерухомості визначаються виключно за касовим методом податкового обліку, а саме:

- на дату перерахування покупцем на рахунок/касу постачальника грошових коштів як оплати вартості житла (об'єктів житлової нерухомості), неподільного житлового об'єкта незавершеного будівництва/майбутнього об'єкта житлової нерухомості;

- на дату отримання постачальником від покупця інших видів компенсацій вартості поставленого житла (об'єктів житлової нерухомості), неподільного житлового об'єкта незавершеного будівництва/майбутнього об'єкта житлової нерухомості (або вартості таких об'єктів житлової нерухомості, що підлягають постачанню у майбутньому).

Чи змінився порядок оподаткування операцій з другого та наступного постачання житла (об'єктів житлової нерухомості), а також операції з постачання доступного житла та житла, що будується із залученням державних коштів, починаючи з 10 жовтня 2022 року?

Операції з другого та наступного постачання житла (об'єктів житлової нерухомості), неподільного житлового об'єкта незавершеного будівництва/майбутнього об'єкта житлової нерухомості, а також доступного житла та житла, що будується з залученням державних коштів, звільняються від оподаткування ПДВ.

Тобто, цей порядок не змінився

На яку дату визначаються податкові зобов'язання з ПДВ за операціями з постачання послуг із спорудження житла (об'єктів житлової нерухомості), починаючи з 10 жовтня 2022 року, що здійснюються на виконання довгострокових договорів?

За операціями з постачання послуг із спорудження житла (об'єктів житлової нерухомості), які здійснюються на виконання довгострокових договорів на будівництво житла (об'єктів житлової нерухомості), укладених та щодо яких отримано дозвіл на виконання будівельних робіт, починаючи з 10 жовтня 2022 року, дата виникнення податкових зобов'язань визначається за касовим методом, тобто на дату отримання коштів чи інших видів компенсації.

Щодо податку на прибуток

Як оподатковуються податком податком на прибуток інститути спільного інвестування?

Доходи, отримані інститутом спільного інвестування від здійснення операцій з об'єктами незавершеного будівництва/майбутнього об'єкта нерухомості, звільнятимуться від оподаткування податком на прибуток підприємств у разі, якщо такі об'єкти сформовані за рахунок коштів спільного інвестування.

Потрібно більше інформації щодо цієї бізнес-галузі? Заходь у розділ "Галузі економіки" в LIGA360. Усі потрібні й актуальні документи - зручна структура. Спробуй прямо сьогодні.

Щодо податку на доходи фізичних осіб

За якою ставкою ПДФО оподатковується дохід, отриманий фізичною особою - резидентом від продажу неподільного об'єкта незавершеного будівництва/майбутнього об'єкта нерухомості, подільного об'єкта незавершеного будівництва, а також дохід від відступлення прав за договором купівлі-продажу неподільного об'єкта незавершеного будівництва//майбутнього об'єкта нерухомості, щодо якого сплачено частково ціну та зареєстровано обтяження речових прав на користь покупця?

У випадку, якщо об'єкт незавершеного будівництва/майбутній об'єкт нерухомості, подільний об'єкт незавершеного будівництва, а також майнові права на неподільний об'єкт незавершеного будівництва/майбутній об'єкт нерухомості, не були отримані фізичною особою - резидентом у спадщину, то дохід від продажу зазначеного майна або майнових прав шляхом відступлення їх за договором купівлі-продажу неподільного об'єкта незавершеного будівництва/майбутнього об'єкта нерухомості щодо якого сплачено частково ціну та зареєстровано обтяження речових прав на користь покупця, оподатковується за ставкою податку 18 відсотків.

Дохід, отриманий фізичною особою - резидентом від продажу протягом звітного (податкового) року об'єкта незавершеного будівництва/майбутнього об'єкта нерухомості, подільного об'єкта незавершеного будівництва, а також дохід, одержаний від відступлення прав за договором купівлі-продажу неподільного об'єкта незавершеного будівництва/майбутнього об'єкта нерухомості, щодо якого сплачено частково ціну та зареєстровано обтяження речових прав на користь покупця, оподатковується за ставкою податку 5 відсотків за умови, що зазначене майно та майнові права отримано у спадщину.

Чи зменшується дохід від продажу фізичною особою - резидентом протягом звітного (податкового) року неподільного об'єкта незавершеного будівництва/майбутнього об'єкта нерухомості на суму витрат, понесених таким платником на придбання зазначеного об'єкта?

Абзацом шостим пунктом 172.2 статтею 172 ПК визначено, що дохід від продажу протягом звітного (податкового) року, зокрема, неподільного об'єкта незавершеного будівництва/майбутнього об'єкта нерухомості може бути зменшений на документально підтверджені витрати на придбання такого об'єкта.

Таким чином, такий дохід може бути зменшений.

Ваш бізнес бачитиме на 360! Топ-команди шукають інформацію для ухвалення рішень у LIGA360. Замовте презентацію, щоб дізнатися більше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини